Agris.cz - agrární portál

Bio tučný tvaroh

11. 10. 2008 | ÚZPI

Tento typický bavorský tvaroh je připraven tradičním způsobem a použité mléko pochází výhradně z prověřených alpských ekologických statků. Dobré zacházení se zvířaty a přírodní krmivo jsou základem tohoto tvarohu. Vyznačuje se krémovitou a hustou konzistencí a typickou jemnou chutí, o čemž se mohli přesvědčit na vlastní chiťové pohárky návštěvníci biojarmarku v Toulcově dvoře. Vvynikající je také pro přípravu pomazánek a dětských krémů (pacholíčků).

Tvaroh Berchtesgadener Land je vyroben z mléka od volně se pasoucích krav, jež si vybírají horské bylinky, které jim nejvíce svědčí. To se projeví nejen v nutričních hodnotách mléka, ale také v jeho vůni a chuti. Mléko má smetanovější nažloutlou barvu v porovnání s běžným mlékem, lahodnou chuť a příjemnou vůni.

OBSAH: 250 g ZEMĚ PŮVODU: Německo NUTRIČNÍ INFORMACE: Obsah tuku v sušině 50 %, obsah sušiny 28 %, celkem 14 % tuku.

Proč biomléko?

Krávy nesmí konzumovat geneticky manipulované plodiny a živočišná krmiva (takzvané masokostní moučky). U žádné krávy z ekologického chovu nikdy nebyla prokázána nemoc šílených krav. Zakázáno je používání hormonů a preventivní podávání antibiotik. Je-li nutno zvíře léčit antibiotiky, pak doba, po kterou se její mléko nezpracovává na prodej, je prodloužena minimálně dvakrát oproti běžným chovům.

Bio mléko má přirozeně vyšší obsah určitých živin než mléko z běžných chovů. O hodně vyšší je hladina omega 3 mastných kyselin (až o 71 %), které jsou nutné pro zdravé srdce a klouby a pevné kosti a zuby. Většina lidí trpí nedostatkem omega 3 mastných kyselin. Výzkumy opakovaně prokázaly, že bio mléko má vyšší hodnoty vitaminu E, vitaminu A a antioxidantů. Krávy, které konzumují hodně čerstvé trávy a jetele, dávají mléko s obsahem vitaminu E průměrně o 50 % vyšším a beta karotenu o 75 % vyšším než je obsah těchto látek v běžném mléce (z beta karotenu vyrábí naše tělo vitamin A). Obsah antioxidantů luteinu a zeaxanthinu je dva- až třikrát vyšší.


Zdroj: ÚZPI, 11. 10. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:24