Agris.cz - agrární portál

V Klatovech lze studovat rozvoj venkova na virtuální univerzitě třetího věku

15. 10. 2008 | Agris

Virtuální univerzita třetího věku je v podstatě formou dálkového seniorského vzdělávání. Jedná se o dlouhodobou společnou aktivitu, jejíž cílem je zpřístupňovat seniorské vzdělávání označované jako Univerzita třetího věku (dále jen U3V) těm zájemcům, kteří se z různých důvodů nemohou účastnit prezenčního studia U3V na vysokých školách či univerzitách. Využijí jej proto zejména ti, kteří by jinak museli obtížně dojíždět do sídla vysoké školy, jejíž kurz U3V by chtěli navštěvovat, a dále také zájemci hendikepovaní a se zdravotními problémy. Virtuální výuka U3V tak naplňuje jeden z cílů Asociace U3V, kterým je tzv. přenositelnost kurzů.

Česká zemědělská univerzita prostřednictvím své provozně ekonomické fakulty provozuje již šestým rokem v Klatovech konzultační středisko, které zajišťuje řádné distanční (dálkové) studium bakalářského i magisterského směru oboru Veřejná správa a regionální rozvoj. V rámci udržení rovných příležitostí mezi městem a venkovem přistoupila Česká zemědělská univerzita k pilotnímu projektu nazvanému Virtuální univerzita třetího věku. Tento projekt umožní seniorům ve vzdálenějších oblastech od „kamenných“ univerzit studovat prakticky stejné obory, jako tomu je v centrech.

Distanční formy studia se může zúčastnit každá osoba která má statut důchodce, má maturitou ukončené středoškolské vzdělání, řádně se zaregistruje v některém z uvedených Konzultačních středisek a bude se řídit konkrétními studijními podmínkami daného kurzu. Každý zájemce se může zaregistrovat pouze v jednom středisku.

Předpokladem je zájem o studium prokázané účastí na všech přednáškách v rámci semestrálního kurzu a vypracováním závěrečného testu.

Pilotní aktivita byla pro rok 2008 financována z prostředků MPSV a MŠMT, získaných prostřednictvím Asociace univerzit třetího věku.

Partner projektu Úhlava o.p.s. zabezpečí pro seniory prostřednictvím svých zaměstnanců technickou podporu tak, aby tito neměli problém s jednoduchými informačními technologiemi, které umožňují VU3V v Klatovech provozovat. Pro ty, kteří nemají přístup k počítači, je v Centru sociální integrace a celoživotního vzdělávání v Klatovech - kde budou konzultace probíhat k dispozici - za symbolickou cenu přístup na veřejný internet provozovaný městem Klatovy. Zároveň bude studentům VU3V k dispozici pracovník Úhlavy o.p.s. ve stejném rozsahu jako řádným studentům pro řešení jejich případných problémů.

Další partner projektu Místní akční skupina Pošumaví, která má s Českou zemědělskou univerzitou podepsánu dlouhodobou smlouvu o spolupráci zajistí propagaci projektu na svém území prostřednictvím členských obecních a městských úřadů. Základní informace o studiu by tedy měly být snadno dostupné nejen v Klatovech, ale i v jejich okolí.

Nejlepším studentům virtuální univerzity třetího věku přislíbila paní senátorka Jiřina Rippelová návštěvu budovy Senátu v Praze při předání závěrečných osvědčení dne 19.12. 2008.


Zdroj: Agris, 15. 10. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:52