Agris.cz - agrární portál

Bt-kukuřice: Méně požeru, méně mykotoxinů

16. 10. 2008 | ÚZPI

Geneticky modifikovaná kukuřice je houbovými toxiny kontaminována méně než konvenční odrůdy.

Účinná ochrana kukuřice proti škůdcům může vést k nižšímu obsahu mykotoxinů. To ukázaly systematické pokusy s pěstováním geneticky modifikované kukuřice prováděné Vysokou školou pro hospodářství a životní prostředí v německém městě Nürtingen-Geislingen. Podle vědců je kukuřice při silném napadení škůdci náchylnější vůči houbovým infekcím. Výsledky ukázaly, že stres pro kukuřici i pro houbu se projeví vyšší produkcí mykotoxinů.

Larvy zavíječe kukuřičného se zavrtávají do rostlin, přičemž vzniklá poranění mohou sloužit jako vstupní brána pro fuzária a jiné houby. Čím účinnější je ochrana proti zavíječi, tím méně je stop po požeru, které může houbový patogen využít. U konvenčních odrůd kukuřice bez ochrany proti zavíječi bylo zjištěno nejsilnější napadení, jakož i nejvyšší obsah mykotoxinů. Ochrana proti zavíječi za pomoci insekticidů nebo přirozených nepřátel z čeledi lumkovitých redukuje počet larev a kontaminaci mykotoxiny. Nejlepších výsledků však bylo dosaženo na všech stanovištích s Bt-kukuřicí – téměř na všech pokusných pozemcích s Bt-kukuřicí byla hodnota mykotoxinů zaznamenána mnohem nižší než na kontrolních plochách s konvenčními odrůdami. Tyto výsledky jsou také mezinárodně potvrzeny. Podle University Pittsburgh došlo 10 ze 13 studií k závěru, že GM kukuřice je houbovými toxiny kontaminována méně než konvenční odrůdy.

DLZ-Agrarmagazin, 2008, č. 9, s. 50


Zdroj: ÚZPI, 16. 10. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 19:38