Přísnější standardy Evropské unie pro koňské maso
20. 10. 2008 | APIC-AK
U amerického koňského masa je po více než dvacet uplynulých let zjišťován nárůst přítomnosti hormonů. Evropská unie tuto skutečnost pozorovala při obchodování s tímto druhem masa. Pokládá se za jednoho z největších konzumentů koňského masa na světě a pro jeho výrobu platí závazné standardy, které se postupně stávají stále více přísnějšími. Evropské standardy pro hovězí maso ošetřované hormony jsou stejně tak přísné jako pro maso koňské. Používané standardy jsou vytvořené na tomtéž základě. V případě koní se mohou vyskytovat některé problémy, které nejsou známy u dobytka a vztahují se k faktu, že se koně nechovají pro maso. Jejich průměrná délka života je mnohem delší, než je tomu u dobytka. Různé země mají různé přístupy k řešení této otázky.
Pro zpracování koňského masa jsou dodržovány přísné jatečné režimy. Podle pravidel musí být čerstvé koňské maso zpracováváno na jatkách podle speciálních certifikovaných režimů respektujících stanovený systém kritických bodů (HACCP). Musí docházet ke shodě se specifickými požadavky, plnění pravidel při kontrole před a po usmrcení. Je třeba provádět zdravotní označování, sledovat mikrobiální kritéria pro potraviny živočišného původu a stanovit záruky vzhledem k postupům, které vedou k plnění předepsaných požadavků pro skladování.
Zdroj: APIC-AK, 20. 10. 2008
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:20
