Agris.cz - agrární portál

Rybí pokrmy udrží srdce v kondici

21. 11. 2008 | tyden.cz

Konzumace alespoň jednoho pokrmu z mořských ryb týdně snižuje riziko náhlého selhání srdce a následného úmrtí o více než 50 procent. Doporučená denní dávka důležitých omega 3 mastných kyselin, které obsahují především mořské ryby, je v EU 1,2 gramu na den.

V České republice je však průměrná denní spotřeba jen asi deset procent této dávky, řekl Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. Někteří lidé si podle něho s odporem vzpomínají, jak v dětství museli polykat lžičky rybího tuku. V tomto případě však podle Suchánka beze zbytku platí, že všechno zlé je pro něco dobré. Především tuky mořských ryb obsahují takzvané omega 3 mastné kyseliny, které mají pro lidské zdraví obrovský význam. Jejich konzumace výrazně omezuje vznik ischemické choroby srdeční. Vědecké výzkumy navíc prokázaly, že zařazení alespoň jednoho pokrmu z mořských ryb do týdenního jídelníčku snižuje riziko náhlého selhání srdce a následného úmrtí o 52 procent.

Tresčí játra nad zlato

Důležité je podle Suchánka zvolit si správný zdroj zdraví prospěšných mastných kyselin. Z tohoto hlediska je nejzajímavější olej z tresčích jater. Lidé však nemusejí zavrhovat ani olej ze sardinek. Z celých ryb je dobré si pochutnat na sledi, makrele nebo tuňáku. Obsah prospěšných tuků je naopak velice nízký u konzerv.

Například tuňák ve vlastní šťávě ve skutečnosti neobsahuje z vlastních tuků téměř nic. Ty se totiž oddělí již na moři a prodávají se zvlášť za vyšší cenu. V konzervách je nahradí olivový olej. Ryby jsou také vynikajícím zdrojem jódu, upozornil Suchánek. Potřebnou dávku by měly zajistit dva pokrmy z mořských ryb týdně.


Zdroj: tyden.cz, 21. 11. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 20:47