Agris.cz - agrární portál

Pivovar Litovel se připravuje na Vánoce

27. 11. 2008 | Agris

Téměř všechny české pivovary před Vánocemi podstatně zvyšují výrobu a chystají se na druhý vrchol pivařské sezóny. Blížící se vánoční svátky a závěr roku jsou po létě druhou špičkou spotřeby. Prodeje piva v tomto období vzrůstají o dvacet až třicet procent. Těsně před Štědrým dnem může prodej piva dosáhnout dokonce úrovně letních hodnot.

V závěru roku poptávka po pivu nejen narůstá, ale výrazně se i mění její struktura. „Během Vánoc si lidé více dopřávají a pijí kvalitnější a dražší piva než obvykle. Je to dáno svátečním charakterem Vánoc. Spotřebitelé v závěru roku upřednostňují ležáky a nejrůznější sváteční speciály, které pivovary vaří jen při slavnostních příležitostech. Vícestupňová piva lidé během Vánoc pijí i proto, že tato piva v chladném období více zahřejí,“ vysvětluje ředitel Pivovaru Litovel Miroslav Koutek.

Těsně před Vánoci narůstá i poptávka po baleních většího počtu láhví v papírových krabicích – tzv. multipack baleních. Lidé je často kupují jako vánoční dárek.

Největší zájem je každoročně před Vánoci a během svátků o pivní lahůdky v podobě silnějších pivních speciálů nebo dokonce speciálních várek piv z menších pivovarů, které běžně v průběhu roku pivovary nevaří.

Například v litovelském pivovaru pro vánoční trh a následující zimní měsíce uvařili téměř 900 hl silnějšího světlého speciálního piva, které obsahuje 6 % alkoholu. Litovelský 13° Sváteční speciál právě dozrává v ležáckém sklepě. První várky byly uvařeny již o letních prázdninách na počátku srpna, aby speciální třináctka do Vánoc stihla poctivě prokvasit a uzrát.

„Speciální vánoční pivo jsme uvařili z dlouho odležených sladů, ještě z minulé sklizně. V ležáckém sklepě dobře „táhlo“, to znamená, že si vytvořilo dobrý tlak kysličníku uhličitého pro přirozené nasycení a říz,“ pochvaloval si sládek litovelského pivovaru ing. Petr Kostelecký.

Litovelská vánoční třináctka je uvařena klasickým varným technologickým postupem, tak jak je v Litovli zvykem. Hlavní kvašení proběhlo na spilce letos velmi intenzivně a dalo předpoklad k velmi dobrému průběhu vlastního zrání – dokvašování v ležáckém sklepě. Zde si vánoční speciál z Litovle každým rokem poleží přes 100 dnů, než ho stočí a vyexpedují v lahvích i sudech k nedočkavým zákazníkům.

Ti už se na něj teší jako každé Vánoce během posledních čtyř let. Oblíbený 13° Sváteční speciál se v litovelském pivovaru totiž vaří od roku 2004. Poprvé byl uvařen u příležitosti 111. let založení pivovaru. Od té doby ho pivovar vaří pravidelně každým rokem na Vánoce a pro jeho velkou oblíbenost u pivních labužníků ho začal vařit i o Velikonocích.

Speciální sváteční piva jsou jedinečnými originály. Pivovary je vaří v limitovaných sériích vždy pouze několikrát do roka. Oblíbené jsou především u znalců piva, kteří si je vychutnávají při svátečních příležitostech. Také etikety speciálů jsou vyhledávaným sběratelským artiklem.


Zdroj: Agris, 27. 11. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 14:11