Agris.cz - agrární portál

Vysoce výnosná energetická dřevina

10. 12. 2008 | ÚZPI

Rychle rostoucí dřevina paulovnie plstnatá poskytuje v teplejších oblastech vysoké přírůstky hmoty.

Vedle topolů a vrb by se v budoucnu mohla stát perspektivní energetickou dřevinou i paulovnie plstnatá (Paulownia tomentosa). Rozsáhlé pokusy na plantážích s tříletým sklizňovým cyklem již poskytly nadějné výsledky.

Rychle rostoucí stromy s tvrdým dřevem dosahují v teplejších oblastech průměrných přírůstků 25 t sušiny na hektar ročně při více než pětimetrové výšce. Dřevo navíc vykazuje podobné spalovací vlastnosti jako kmenové dříví.

Problémem v současné době je, že výnosy silně kolísají – od 5 do více než 30 t sušiny ročně. Aby se dosáhlo vyrovnaných porostů, věnují nyní pracovníci lesních školek rostlinnému materiálu zvýšenou péči. Kromě toho selektují odrůdy, které poskytnou i v chladných oblastech spolehlivé výnosy.

Ve Španělsku již byly na ploše 600 ha založeny první pokusné plantáže se závlahou. Po tříletém cyklu by měla být štěpka použita k zásobení tepelných elektráren.

Další informace lze nalézt na adrese www.paulownia.de.

Top Agrar, 2008, č. 12, s. 99


Zdroj: ÚZPI, 10. 12. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 13:59