Agris.cz - agrární portál

AFP: Kalifornská firma přišla s nápadem prodávat víno v tubách

22. 12. 2008 | ČTK

Vinaři puristé pohrdají plastovými zátkami a zásadně zapuzují myšlenku, že by měli odšroubovat klobouček, když chtějí degustovat svůj mok, napsala agentura AFP. Co potom řeknou vínu v tubě, vynálezu jednoho kalifornského podniku?

Již léta se levná vína prodávají v krabicích. Avšak vinařská firma FOUR tvrdí, že její Cabernet Sauvignon a Petite Sirah plněná do tub prodávaných v třílitrových kartonech jsou špičkou v oboru kvalitních vín v Kalifornii.

Zástupce FOUR Larry Leigon prohlašuje, že tyto tuby mnohem více respektují životní prostředí než lahve a přitom jsou i mnohem levnější. Víno je podle něj po otevření lépe uchováváno, protože uzávěr je těsnější než korková zátka.

Leigon tvrdí, že tradice jsou tu proto, aby se porušovaly, a připomíná, že lahve kdysi nahradily amfory. "Sklo bylo novinkou v 15. a 16. století," zdůraznil na setkání na statku v Healdsburgu severně od San Franciska, kde se vína FOUR plní. "Také tuba může znamenat úplně novou tendenci," soudí. Profesionálové jsou k myšlence prodávat kvalitní vína v tubě skeptičtí.

"Podle mého názoru o to nebude zájem. Lidé pijí víno k jídlu a dávají láhev na stůl. Kulaté kartony jsou vyráběné na mléko," podotýká Alain Vauthier, majitel Château Ausone v Saint-Emilion, slavném vinařském kraji na jihozápadě Francie, kde se pěstuje bordeaux. "Dobré víno potřebuje pěkně matné sklo a velmi kvalitní zátku. Tážu se rovněž, jak se bude víno v kartonu uchovávat. Máme zde lahve vína Ausone z roku 1849 a ještě jsou vynikající kvality. V případě kartonu tomu tak nebude," soudí Vauthier.

"Pokud jde o levná vína, která se vypijí do dvou nebo tří let, pak je možno je dávat do kartonových tub, není to však možné u kvalitních vín, která je třeba uchovávat po dobu deseti, 20 nebo 30 let," zdůrazňuje.

Dokonce i ve Spojených státech projevují někteří obezřetnost. Mark Friedrich z obchodní společnosti The Wine Shop uznává, že tuby jsou pro skladování vína vynikající. Karton ale může tomuto nápoji hodně ubrat, říká. "Jestliže vezmete manželku do luxusní restaurace a objednáte dobré víno, budete chtít, aby číšník vyndal zátku, nebo odšrouboval uzávěr? Myslím, že tuby na luxusní trh nikdy neproniknou," prohlašuje.

Tuby firmy FOUR jsou 28,5 centimetru dlouhé a jejich průměr je 13 centimetrů. Obsahují množství rovnající se čtyřem standardním vinným lahvím a v obchodě jsou k dostání za 40 dolarů (asi 800 Kč). Víno není přímo ve styku s kartonem, protože v tubě je jakási kapsa z plastu. Veškerý materiál se recykluje. Na výrobu tuby je zapotřebí méně energie než na čtyři lahve a nižší váha snižuje finanční výdaje na dopravu. "Mám rád příběh o lásce mezi lahví a zátkou. Tak to bude stále," soudí Bill Leigon, bratr Larryho a jeho obchodní partner. "Nechci však, aby to bylo na škodu mého životního prostředí."

Bratři Leigonovi a vinař Barry Gnekow věří, že budou úspěšně prodávat čtyři typu FOUR: dvě bílá a dvě červená vína. První série o 10.000 tubách, která byla uvedena do prodeje v říjnu, se podle nich prodává dobře. Další várka o 6000 tubách se objeví v obchodech v lednu. Víno v tubě pronikne na mezinárodní scénu na březnovém veletrhu ProWein v německém Düsseldorf.


Zdroj: ČTK, 22. 12. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 03:18