Agris.cz - agrární portál

Více žloutku ve vejcích

27. 12. 2008 | APIC-AK

Francouzští šlechtitelé zkřížili francouzské plemeno Favoumi s tradičními egyptskými plemeny. Výsledné hybridní plemeno nosnic se vyznačuje vyšším podílem žloutku ve vejcích, velkou tolerancí k tepelnému stresu, odolností vůči virovým chorobám a dobrou konverzí krmiva.

Hybridní zvířata vzniklá křížením francouzských hybridních nosnic a slepic tradičních egyptských plemen produkují vejce se zvlášť velkým žloutkem, jehož podíl činí v průměru 30% celkové hmotnosti vajíčka. Pro porovnání: typická evropská hybridní plemena slepic snášejí vejce se žloutky, jejichž podíl činí 25 až 28% z celkové hmotnosti.

Vaječný žloutek u nosnic francouzského plemene Fayoumi, druhého ze vzájemně křížených plemen, činí dokonce celých 35% z celkové hmotnosti vejce. Fayoumi bylo již druhým francouzským hybridizačním projektem vzájemného křížení plemen Rhode Island Red a Leghorn.

Hybridní zvířata se vyznačují velkou tepelnou tolerancí, přirozenou odolností vůči různým virovým onemocněním a zvlášť dobrou konverzí krmiva v porovnání s tradičními plemeny slepic.

Mehr Dotter im Ei DLG-Mitteilung, 2008, č. 12, s. 10

Zdroj: Agronavigátor, ÚZEI


Zdroj: APIC-AK, 27. 12. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 21:37