Agris.cz - agrární portál

Vinaři na Mostecku sklízejí ledové víno, umožnily to mrazivé dny

29. 12. 2008 | ČTK

Pracovníci Českého vinařství Chrámce na Mostecku, největšího pěstitele vinné révy v Čechách, dnes začali sklízet hrozny pro ledové víno. Musí se vyrábět při teplotě nejvýše šest stupňů pod nulou. Teplota klesla na minus devět až minus 12 stupňů Celsia, podmínky jsou tedy ideální, řekl ČTK zakladatel rodinné firmy Ivan Váňa.

Pro ledové víno firma vyhradila vinice o rozloze pěti až šesti hektarů, cukernatost hroznů dosáhne od 33 do 35 stupňů. "Bílé ledové víno připravíme z odrůdy Ryzlink rýnský, růžové potom z odrůdy Zweigeltrebe. Letos poprvé nebude košer. Nemáme lidi. Víno stáčíme do lahví o obsahu 0,275 litru, letos jich bude zhruba 2000. Láhev košer ledového vína jsme nabízeli za 490 korun, nyní musíme něco slevit," uvedl Váňa.

Ledové víno začali mostečtí vinaři vyrábět v roce 2000, letos je to však teprve čtvrtá sklizeň. "Chtěli bychom vyrábět ledové víno každý rok, klimatické podmínky tomu však nepřejí. Kromě ročníku 2000 tak mohli zájemci ochutnat naše ledové víno jen z let 2003 a 2007. Vzhledem k malému množství této speciální produkce jej nevyvážíme, ale nabízíme tuzemským gurmánům," doplnil Váňa.

Ledové víno se smí vyrábět pouze z hroznů, která mají při sklizni minimální teplotu šesti stupňů pod nulou a šťáva z nich nesmí roztát po celou dobu lisování. Při lisování zmrzlých hroznů zůstává voda ve formě krystalků ledu uvnitř lisu, zatímco ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt.

Ledové víno patří společně s vínem slámovým mezi vinařské speciality. Slámové víno vzniká z hroznů, jež byly minimálně po tři měsíce položeny na slámě nebo byly stejně dlouhou dobu pověšeny ve větrané místnosti. Pro oba druhy však platí, že na jejich výrobu musejí být použity hrozny s cukernatostí nejméně 27 stupňů. "Slámové víno nevyrábíme, nemáme totiž vhodné prostory k jeho uskladnění," dodal Váňa.Mostečtí vinaři letos sklidili více než 400 tun hroznů, z nichž vyrobili 250.000 litrů vína. Meziročně tak vzrostla úroda o třetinu. Zhruba pětinu produkce tvoří košer vína, na jej

ichž výrobu má chrámecké vinařství certifikát. Od června vyváží víno do Číny.

České vinařství Chrámce se 30 zaměstnanci pěstuje vinnou révu na 73 hektarech, sklízí se z 65 hektarů. Na dalších deseti jsou nově založené vinice. Přibližně polovinu osázených ploch představují rekultivované výsypky hnědouhelných lomů.

Společnost vykazuje v posledních sedmi letech mírný zisk, jenž investuje do archivace vín, oprav majetku a obnovy vinic. Ve sklepích mosteckého děkanského kostela, který se proslavil svým přesunem po kolejích kvůli těžbě uhlí, archivuje nyní na 10.000 lahví.


Zdroj: ČTK, 29. 12. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 23:42