Agris.cz - agrární portál

Chmel na vzestupu

30. 12. 2008 | Haló noviny

Dobrou sklizeň chmele zaznamenali pěstitelé v tomto roce.

V porovnání s posledními dvěma roky se jednalo o velmi dobrou sklizeň a druhou nejlepší za posledních deset let. Letos bylo ve třech chmelařských oblastech ČR sklizeno 6752, 79 tuny chmele, což odpovídá průměrnému výnosu 1,27 tuny z hektaru. Sklízelo se na 5335 hektarech chmelnic.

Nejvíce se na výrobě tradičně podílí Žatecký poloraný červeňák s 82,38 %. Jde o nejlepší světovou jemnou aromatickou odrůdu. Na Tršicku byl výnos 1,5 tuny z hektaru a na Úštěcku 1,42 tuny. V největší chmelařské oblasti na Žatecku to však bylo pouze 1,08 tuny z hektaru. Plochy této výborné české odrůdy však rok od roku klesají, od roku 2000 se plocha snížila téměř o pětinu. Díky nízkým cenám v posledních 15 letech se porosty velmi pomalu obnovují a současné jsou přestárlé. Letošní výsledek spolu se zlepšením cen přinesl pěstitelům naději a také možnosti začít s novými velmi nutnými vklady do pěstování chmele, řekl Haló novinám tajemník Svazu pěstitelů chmele Zdeněk Rosa.

Z dalších českých odrůd dosáhla dobrých výnosů vonná odrůda Sládek 2,29 tuny z hektaru, přičemž na Tršicku byl výborný výnos tři tuny z hektaru. U vonné odrůdy Premiant to bylo 1,79 tuny z hektaru a u hořké odrůdy Agnus 2,19 tuny. Podle Rosy přispěly dobré podnební podmínky i většímu obsahu hořkých látek určujících jakost chmele. V současné době považuji za nutné, aby státní dotační politika pomohla k důkladné obnově chmelnic a také aby byla vyšší výkupní cena chmele. Přestože konkurence je ve světě velká, český chmel má stále vynikající zvuk a je nedílnou součástí národních dějin, netají svou náklonnost k chmelařům poslanec Josef Šenfeld (KSČM).


Zdroj: Haló noviny, 30. 12. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:49