Agris.cz - agrární portál

Vláda bude mít plán jednání s EK o kanalizacích

4. 1. 2009 | ČTK

Zamezit možným sankcím od Evropské unie v případě, že ČR nestihne dobudovat do konce roku 2010 kanalizace a čistírny odpadních vod, by měl plán pro jednání s Evropskou komisí (EK), který v pondělí projedná vláda. Podle evropské směrnice musí mít všechny obce s více než 2000 obyvateli do konce příštího roku vhodné čističky a kanalizaci. Podle odborníků je zřejmé, že v některých případech stát závazek splnit nestihne.

"Naším cílem je zajistit, aby na ČR nedopadly žádné sankce za nedodržení termínu. Existuje řada objektivních překážek bránících tomu, abychom vše stihli," řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič, který chce zahájit diskusi s EK co nejdříve. Jednání se mají vedle zástupců ministerstva zemědělství účastnit také představitelé ministerstva životního prostředí a útvaru místopředsedy vlády pro evropské záležitosti.

V rámci jednání s EK je podle mluvčího MZe Petra Vorlíčka třeba vyřešit celou řadu objektivních překážek, které brání splnění termínu. Upřesnit je podle ministerstva nutné například definici pojmu "vyřešená aglomerace". Odstraněna by měla být také omezení pro čerpání peněz na čističky z operačního programu Životní prostředí, uvedl Vorlíček.

Na dokončení projektů v obcích, které mají smlouvy s vodárenskými provozovateli uzavřeny na období přesahující konec roku 2022, není totiž v současnosti možné čerpat evropské peníze. Chybějící prostředky by, pokud se nic do budoucna nezmění, bylo nutné dočerpat z veřejných zdrojů či formou komerčních úvěrů. Podle materiálu ministerstva životního prostředí z loňského listopadu chybělo na dokončení projektů v těchto obcích 8,5 miliardy korun.

Vládu za nedostatečnou aktivitu při jednání s Bruselem v minulosti kritizoval například Svaz měst a obcí; vodárenské společnosti zase pohrozily, že jejich nutné investice se promítnou do cen vody.

Ministerstvo zemědělství k 30. červnu letošního roku odhadlo, že na dobudování čistění odpadních vod v Česku je třeba 44,4 miliardy korun. Z této částky by 29,3 miliardy korun mělo jít na výstavbu čističek, zbylých 15,1 miliardy na dobudování kanalizace. Rozhodující část financí na dokončení čističek by měla být pokryta z operačního programu Životní prostředí. Na dostavbu čističek a kanalizací by měla směřovat také část úvěru od Evropské investiční banky ve výši tři miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 4. 1. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 18:43