Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého týdne – 29.12.2008 – 4. 1. 2009

5. 1. 2009 | Agris

Letos ve stájích bez

Tedy bez BSE…. zažili jsme první rok bez zjištění bovinní spongiformní encefalopatie, neboli nemoci šílených krav. Přes všechny prognózy, že riziko onemocnění je stále velké a nezbadatelné, se ukázalo, že mělo zásadní význam přijmout a dodržovat přísná bezpečnostní opatření. To znamenalo zákaz používání masokostních mouček při krmení hospodářských zvířat, přežvýkavců zejména, a důsledné odstraňování tzv. rizikového materiálu, tj. nervových tkání

Společnosti Váhala loni vzrostly tržby na 550 milionů korun

Společnosti Váhala a spol., která je významným producentem masných a lahůdkářských výrobků na Moravě, loni vzrostly tržby za prodej zboží, vlastních výrobků a služeb o 5,4 procenta na 550,4 milionu korun. Firma z Hustopečí nad Bečvou vytvořila v uplynulém roce čistý zisk 13,5 milionu korun, v roce 2006 to bylo 9,5 milionu korun. ČTK informaci získala z výroční zprávy společnosti. Hustopečské rodinné firmě se loni podařilo navýšit produkci asi o pět procent na 6226 tun výrobků.

Euro:Letošní rok skončí pro české zemědělství ziskem 7-9 miliard

Letošní rok skončí pro české zemědělství ziskem sedmi až devíti miliard korun. Uvedl to dnes server Euro online s odkazem na odhady statistiků Českého statistického úřadu. Jde sice o horší výsledek než v minulém roce, kdy zemědělci vykázali rekordní zisk více než 13 miliard Kč, stále to však znamená slušný profit. Bohatou úrodu obilí srazily nižší ceny, ale významně opět narostly dotace. "Stouply (dotace) zhruba o čtyři miliardy korun z loňských 21 miliard," citovalo Euro Jiřího Hrbka, ředitele zemědělské statistiky Českého statistického úřadu. Hodnota agrární produkce je dle prvních odhadů přibližně stejná jako v minulém roce, kdy dosáhla 120 miliard korun.

Ředitelem Lesů ČR byl jmenován Svatopluk Sýkora

K 1. 1. 2009 jmenoval ministr zemědělství Petr Gandalovič generálním ředitelem s.p. Lesy ČR (LČR) Svatopluka Sýkoru. Sýkora dosud působil jako správní ředitel LČR. „Chci zachovat kontinuitu řízení Lesů České republiky, a proto jsem jmenoval generálním ředitelem Svatopluka Sýkoru, který se manažersky osvědčil jako správní ředitel. Dosavadní ředitel Jiří Novák bude působit na ministerstvu na pozici náměstka úseku lesního hospodářství,“ řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Dosavadní ředitel Jiří Novák působí na Ministerstvu zemědělství na pozici náměstka úseku lesního hospodářství od 1. 1. 2009.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.


Zdroj: Agris, 5. 1. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 18:53