Agris.cz - agrární portál

Jihočeští farmáři zvýšili produkci masa, v ČR naopak klesla

5. 1. 2009 | ČTK

Farmáři z Jihočeského kraje zvýšili v prvních třech čtvrtletích loňského roku produkci masa. Na trh dodali 43.660 tun vepřového, hovězího a skopového, což bylo meziročně o 2,1 procenta více. Nadále si tak drží pozici největšího tuzemského výrobce masa. Od ledna do konce září se na celorepublikové produkci podíleli jednou sedminou.

V celém Česku se výroba masa v jateční hmotnosti snížila o 3,1 procenta na 299.600 tun, uvedl Český statistický úřad. Například vepřového se vyrobilo o čtyři procenta méně. Řadě zemědělců se totiž chovy nevyplácejí, a proto je ruší. V lepším případě stavy prasat utlumují. Do chovů investovali nemalé peníze, a nechtějí je proto zlikvidovat. Ekonomickým problémům přitom chovatelé prasat čelí už dlouhou dobu.

Přesto zemědělci z Jihočeského kraje zvýšili meziročně produkci u všech tradičních druhů masa kromě skopového. Růst ale nebyl takový, jako v dřívějších letech. Výroba hlavní komodity regionu - vepřového masa - vzrostla o 2,3 procenta na 34.881 tun, což bylo nejvíc vyrobeného vepřového v Česku. Jen o 1,1 procenta, stejně jako v celé zemi, vzrostla produkce hovězího masa z regionu. Dosáhla 8752 tun a po Pardubickém kraji s 12.000 tunami byla druhá nejvyšší. O čtvrtinu poklesly dodávky skopového.

Kromě jihu Čech zvýšili od ledna do konce září výrobu masa už jen ve čtyřech krajích. Ve zbytku republiky hlásí statistici pokles produkce, nejvýrazněji v Karlovarském kraji.


Zdroj: ČTK, 5. 1. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 09:30