Agris.cz - agrární portál

Vláda posoudí návrh, jak přidat miliardu na přímé platby

5. 1. 2009 | ČTK

Vláda na svém pondělním zasedání posoudí poslanecký návrh, který umožní převést miliardu korun na dorovnání přímých plateb zemědělcům. Peníze by měl stát vzít z příjmů Pozemkového fondu ČR. Pod novelou zákona o pozemkovém fondu jsou podepsáni poslanci ODS, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ale i ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Čeští zemědělci požadují navýšení přímých plateb na 90 procent úrovně, kterou dostává farmář v Německu, Rakousku či Francii. Podle předkladatelů by si to vyžádalo dohromady asi 2,6 miliardy korun. Jednu miliardu již vláda uvolnila z rezervních fondů ministerstva zemědělství a vládní rozpočtové rezervy. Další peníze by měly podle předsedy sněmovního zemědělského výboru a spoluautora novely Jiřího Papeže (ODS) jít z nevyčerpaných peněz v rezervních fondech MZe.

Navýšení peněz slíbil zemědělcům v říjnu premiér Mirek Topolánek. Nespokojení zemědělci chtěli vyjet s technikou na silnice a na protest proti krácení rozpočtu MZe zablokovat dopravu.


Zdroj: ČTK, 5. 1. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 16:11