Agris.cz - agrární portál

V napajedelském hřebčíně se narodila první letošní hříbata

12. 1. 2009 | ČTK

V napajedelském hřebčíně, který se pyšní nejstarším chovem anglických plnokrevníků v České republice, přišla v těchto dnech na svět první tři letošní hříbata. Otcem všech je hnědák Magnus, osvědčený plemeník úspěšných rovinových i překážkových koní, který má již asi 60 potomků. ČTK to řekla ředitelka hřebčína Margit Balaštíková.

Zatím poslední hříbě se narodilo v Napajedlech v sobotu. Přivedla je na svět klisna Vočko, jedná se o jejího prvního potomka. Na Tři krále se narodila klisně Charming Heights kobylka s malinkým kvítkem na čele, jde již o čtrnácté hříbě této klisny. Vůbec první letošní hříbátko přivítali napajedelští ošetřovatelé 3. ledna, kdy se klisně Widama narodil hřebeček.

"Widama přivedla na svět již své deváté hříbě a je excelentní matkou. K jejím nejvýznamnějším potomkům patří hlavně klisna Vltava, která byla zvolena Nejlepším koněm českého chovu roku 2006. Ta je také v našem hřebčíně a kolem 19. února by měla porodit své první hříbě také po Magnusovi," poznamenala technická pracovnice hřebčína Martina Hradilová s tím, že k potomkům Widamy patří i zmíněná klisna Vočko.

Charming Heights i Widama jsou matkami koní, které na dostihové dráze vynikají, kobylky patří k chloubám hřebčína. Podle Hradilové tak mají všechna nově narozená hříbata vzhledem ke svému původu výborné předpoklady v budoucnu uspět v rovinových či překážkových dostizích.

V napajedelském hřebčíně letos očekávají narození asi osmi desítek hříbat. "Dříve to bývalo jen asi 60, poslední dva roky se nám to zvedá. Rodí se u nás i hříbata cizích, v Napajedlech trvale ustájených klisen. V dobách, kdy tady býval státní chov, to bývalo kolem 100 až 120 hříbat," uvedla Balaštíková.

Dodala, že v hřebčíně bývá stabilně kolem 250 koní, z toho asi 100 klisen a 11 plemenných hřebců, což je podle ředitelky historicky nejvyšší počet.

Hřebčín Napajedla byl založen v roce 1886, dlouhá léta je nejúspěšnějším chovatelem anglického plnokrevníka v zemi. Koně z napajedelského chovu vyhrávají dostihy nejen v České republice či na Slovensku, ale připisují si vítězství i v Anglii, Francii, Švýcarsku, Německu nebo v Rakousku.


Zdroj: ČTK, 12. 1. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 17:35