Agris.cz - agrární portál

Obsah akrylamidu v čínských potravinách

22. 1. 2009 | ÚZPI

O akrylamidu je známo, že působí na člověka jako neurotoxin, u zvířat se projevují jeho karcinogenní účinky. V Číně provedli průzkum, v rámci kterého se zjišťoval obsah akrylamidu v různých kategoriích populárních čínských potravin. Vyšetřoval se vliv použitých surovin a zpracovatelských metod na obsah akrylamidu u 349 populárních potravin.

Z průzkumu vyplynulo, že se akrylamid nacházel ve všech vzorcích potravin kromě nápojů na bázi čaje (tea drink) a pitné vody. Nejvyšší obsah akrylamidu byl nalezen v bramborových výrobcích. Koncentrace akrylamidu v tradičních čínských potravinách se pohybovaly od méně než 10 až po 190 µg/kg, což je výrazně méně než u smažených bramborových výrobků.

Získané údaje o obsahu akrylamidu v potravinách jsou důležité pro předběžný odhad expozice čínské populace akrylamidu ze stravy. Ta se odhaduje na 0,38 µg/kg tělesné hmotnosti za den, což je relativně nízká expozice ve srovnání s údaji uváděnými FAO/WHO. Byly rovněž vypočteny hranice expozice, při kterých se akrylamid projevuje jako neurotoxin (1318), reprodukční toxin (5250) a karcinogen (787 µg/kg tělesné hmotnosti/den). Údaje naznačují, že riziko neurotoxicity a reprodukční toxicity je zanedbatelné, avšak rizikem pro lidské zdraví jsou karcinogenní účinky akrylamidu


Zdroj: ÚZPI, 22. 1. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 01:56