Skladování jablek ve Švýcarsku
30. 1. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Zvyšování produkce ovoce a zeleniny ve Švýcarsku klade stále větší nároky výběr odrůd z hlediska doby sklizně (prodloužení sezóny) nebo skladovatelnosti, a také na způsoby skladování vypěstované produkce.
Ve sklenících se ve Švýcarsku pěstuje zelenina na 200 ha. Z toho 80 ha náleží společnosti Hors-sol, která na 60 ha pěstuje rajčata a na 13 ha okurky. Sezóna sklizně rajčat trvá od konce dubna do listopadu.
Pokud jde o jablka, je důležité vyvíjet odrůdy, které během skladování zachovávají co nejvíce původní kvalitu. Asi 90 % švýcarské produkce je skladováno v halách s řízenou atmosférou (CA). Producenti ze středního Švýcarska, Curyšska a okolí Schaffhausenu skladují jablka v halách společenství Fenaco v Sursee. Fenaco ve spolupráci s Výzkumným ústavem Agroscope Changins-Wädenswil (ACW), funguje pro pěstitele jako poradce, pokud jde o program pěstování, spektrum odrůd a dobu sklizně. Jablka zůstávají ve skladu podle požadavků buď krátkodobě nebo až 12 měsíců (obvykle však max. 9 měsíců). Hala v Sursee pracuje s ultra-nízkokyslíkatou atmosférou (ULO). Extrémním snížením kyslíku (o 1 až 4 %) a zvýšením podílu CO2 (o 1 až 4 %) v atmosféře se výrazně zpomaluje dýchání ovoce a tím fáze zrání. Během skladování je zachovávána konstantní teplota a vlhkost. Pro dražší druhy jablek a bio-jablka se používá varianta dynamické řízené atmosféry (DCA), při níž se obsah kyslíku snižuje stupňovitě, a to z důvodu, že nárazově příliš nízký obsah kyslíku pod kritickou mez může vyvolat kažení jablek.
Kromě toho je pro některé odrůdy jablek (s výjimkou bio-produkce) od r. 2005 používán 1-methylcyklopropen (1-MPC), plynná látka působící proti vytváření etylenu (rostlinný hormon regulující tvorbu dohrávacích enzymů), tzn. proti přezrávání. Látka se nadávkuje do prostoru v nepatrném množství během 24 hodin. Tento krok se provádí teprve nechvíli, kdy má etylen navázat na bílkovinné receptory. 1-MPC přitom blokuje příslušná vazebná místa. 1-MPC se používá i ve velkoobchodních chladírenských skladech po vyskladnění z řízení atmosféry, aby byla čerstvost uchována na cestě ke spotřebiteli co nejdéle.
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 30. 1. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 05:53
