Agris.cz - agrární portál

Spotřeba piva se podle expertů letos kvůli krizi asi nezvýší

6. 2. 2009 | ČTK

Celosvětová spotřeba piva zřejmě zůstane v letošním roce bez větších změn, přestože v posledních letech se vytrvale a poměrně výrazně zvyšovala. Předpovídají to odborníci, kteří se pohybují kolem výroby sladu. Důvodem, proč nebude růst spotřeby pokračovat, je podle nich současný hospodářský útlum.

"S finanční krizí se mění i podmínky na trhu. Velkou neznámou už není nabídka, ale poptávka," uvedl nákupní ředitel společnosti Malteurop Alain Caekaert, jehož citovala agentura Reuters. Malteurop je jedním z největších světových zpracovatelů sladu, tedy klíčové suroviny k výrobě piva.

Od roku 2005 do roku 2008 se spotřeba piva ve světě díky růstu poptávky zvýšila o 14 procent na 1,8 miliardy hektolitrů. Největší růst poptávky byl znát v nových tržních ekonomikách.

Ještě v roce 2007 poptávka po pivě v celém světě vzrostla o 5,3 procenta, ale v loňském roce už měl růst činit pouze od dvou do 2,5 procenta. Tato prognóza už ale neplatí a někteří odborníci se shodují, že spotřeba se loni už nezvyšovala.

"Kvůli krizi si někteří lidé myslí, že to bude spíš nulový růst," podotkl k loňské spotřebě piva ředitel společnosti Interbrau Jean-Claude Girard. Interbrau obchoduje se sladem. Na rok 2009 už je podle něj předpověď jasná, s růstem prý nikdo nepočítá.

Pivovary by na situaci mohly reagovat například tak, že začnou více vyrábět piva s nižším obsahem sladu. Výroba takového nápoje je totiž levnější a pivo se kvůli nižší ceně i lépe prodává. "Globální recese by mohla vést ke změnám ve struktuře spotřeby," připouští šéf Malteuropu Alain Le Foch. Například v Číně kleslo množství sladu potřebného k výrobě jednoho hektolitru piva na 7,75 kilogramu, zatímco průměr v Evropě činí přibližně 13 kilogramů.

Výrobci sladu, kteří produkci dodávají pivovarům, už pociťují problémy v důsledku útlumu poptávky. Třeba v Rusku, kde je pivo stále ještě tak trochu luxusním pitím, výrobci sladu snížili kapacity o 25 procent.

"V dalších týdnech to lze čekat i v Evropě. Můžeme se dostat z 95 procent využití kapacit na 90 procent," řekl Girard v severofrancouzském Lille, kde se na toto téma konala konference.

Prudký pokles poptávky po sladu může přispět k dalšímu růstu zásob sladovnického ječmene. Jeho úroda přitom byla loni nadprůměrná. V Evropské unii by tak zásoby sladovnického ječmene do konce letošní sezony mohly dosáhnout až 1,3 milionu tun. To je množství, které představuje zhruba šest týdnů výrobních kapacit.


Zdroj: ČTK, 6. 2. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 04:35