Agris.cz - agrární portál

Mnichov prohrál klobásový spor, EU chce Bavorům odslanit preclík

19. 2. 2009 | ČTK

Bavorsko tento týden rozebírá vývoj kulinářsko-právní bitvy o dvě tradiční pochoutky. Metropole největší spolkové země Mnichov už prohrála vnitroněmeckou klobásovou bitvu. Patentní soud odmítl názor místních řezníků, že mnichovská bílá klobása smí být vyrobena jen v Mnichově. Celému Bavorsku nyní navíc hrozí, že přijde o své slané preclíky, které se tradičně servírují právě s bílými klobáskami. Protivníkem je tentokrát Evropská unie, podle níž preclíky obsahují příliš mnoho soli.

Mnichovští patrioti museli zkraje týdne pozřít hořkou pilulku, když spolkový patentní soud se sídlem právě v Mnichově odmítl klobásce přiznat výsadní postavení. Zpočátku to přitom vypadalo na grandiózní vítězství domácích bílých vuřtů.

Návrh na patentování světlých klobásek podalo v roce 2004 u Německého úřadu pro patenty a obchodní značky sdružení pro původní mnichovskou bílou klobásu. Mnichovští řezníci a provozovatelé restaurací chtěli dosáhnout toho, aby EU "mnichovské bílé klobásy" uznala jako geografickou zvláštnost a vzala pod ochranu příslušný recept. V první úřední instanci ještě uspěli. To však vyburcovalo mimomnichovskou konkurenci, která dala věc k soudu.

Po verdiktu může každá obec nejen v Bavorsku, ale v celém Německu, a dokonce i v zahraničí, nadále vyrábět či nabízet své bílé klobásy, a klidně je vydávat za mnichovské.

Evi Brandlová, šéfka řeznického řetězce Vinzenz Murr, varovala už v prosinci: "Nesmíme přece připustit, aby byly bílé klobásy vyráběny v Polsku nebo Česku a pak se u nás prodávaly jako mnichovské bílé klobásy." Právě to však soudci svým rozhodnutím připustili.

Argumentovali právě tím, že jemně rozemleté kořeněné telecí maso se vtláčí už desítky let do střívek nejen v Mnichově, ale téměř ve všech koutech Bavorska. "Výrazná většina mnichovských bílých klobás v předepsané kvalitě odpovídající právním předpisům o potravinách pochází co do množství z jiných regionů Bavorska, a nikoli z Mnichova," konstatoval soud.

Ludwig Wallner, výrobce bílé klobásy ověnčené mnoha cenami, je rozhodnutím překvapen. "Byl bych si myslel, že snad budeme mít stejný úspěch jako Norimberští se svými rožněnými klobásami," řekl deníku Süddeutsche Zeitung.

Spor komplikuje i nejasnost skutečného původu bílých klobásek. Mnichované věří, že první světlá klobása spatřila světlo světa v hospodě jménem Zum ewigen Licht, tedy U věčného světla, kde je prý nadšeným hostům připravil hostinský Moser Sepp 22. února 1857. Podobných legend se traduje řada, některé už od pozdního středověku, a zdaleka ne všechny se odehrály v Mnichově. Nemluvě o tom, že podobná pochoutka z odkrveného vepřového masa, boudin blanc, si podle znalců našla své místo ve francouzské kuchyni už ve 14. století.

Bavorsko tento týden vylekala ještě jedna nepříjemná zpráva, a to přímo z Bruselu. EU totiž potvrdila, že chce omezit obsah soli v pečivu na deset gramů na kilogram. Tradiční bavorské slané preclíky (Salzbrezel nebo jen Brezn) obsahují 15 gramů soli na kilogram. Brusel sice chce limit stanovit formou pouhého doporučení, ale mnoho pekařů by i tak "zvažovalo změnu svých tradičních receptů", obává se například jednatel ústředního svazu německých pekařů Matthias Wiemers. "Méně soli ale znamená výraznou ztrátu chuti, která by se pak mohla kompenzovat přísadami jako jsou dochucovadla - a to by určitě nebylo v zájmu spotřebitelů," upozornil Wiemers.

A určitě by to nebylo ani v zájmu hostinských na příštím Oktoberfestu. Sůl na preclících totiž podporuje žízeň.


Zdroj: ČTK, 19. 2. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 12:23