Agris.cz - agrární portál

Oleje pro zdraví

23. 2. 2009 | ÚZPI

Trojlístek netradičních olejů ve kvalitě bio.

Ořechový olej

Lisuje se za studena ze semen vlašského ořechu. Podporuje činnost mozku, zlepšuje paměť, zklidňuje nervový systém a posiluje imunitu. Obsahuje velké množství minerálních látek, je bohatý na polynenasycené kyseliny patřící do skupiny omega-3, dále kyseliny olejovou a linoleovou. Ořechový olej je vhodný na dochucení zeleninových jídel nebo jídel z obilovin, jako jsou kroupy, bulgur, rýže či pohanka.

Olej z kukuřičných klíčků

Tento olej by měli vyhledávat hlavně lidé držící dietu. Je velmi jemný a působí blahodárně na zažívací systém. Používá se jak za studena, tak v teplé kuchyni. Při vnitřním použití působí projímavě a diureticky. Vzhledem k velmi příjemné chuti a obsahu koenzymu Q10 se využívá také k ošetření dásní a zubů. Využívám je hojně i v regenerační přírodní kosmetice, protože má hojivé účinky - změkčuje kůži, omezuje její praskání, ošetřuje a chrání zanícenou a problematickou pleť.

Olej ze světlice barvířské

Za studena lisový olej ze světlice – bodlákovité příbuzné slunečnice – je velmi bohatý na vitamin E, který je nezbytný pro zdravou pleť. Pomáhá také snižovat cholesterol a předchází tak srdečním chorobám. Vrací pružnost cévám, má antirevmatické účinky a působí jako mírné projímadlo. Obsahuje omega-6 mastné kyseliny pomáhající ředit krev, zmírňovat alergické reakce a záněty, stimuluje činnost mozku a reguluje hladinu krevního cukru.


Zdroj: ÚZPI, 23. 2. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 04:55