Agris.cz - agrární portál

Sledování příjmu patulinu v Rakousku

25. 2. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Podle nařízení 1881/2006/ES je pro jablečné šťávy, nektary a fermentované jablečné výrobky stanoven limit pro patulin 50 µg/kg. Pro tuhé výrobky z jablek určené k přímé spotřebě jako kompoty či dřeně, platí limit 25 µg/kg, pro výrobky určené kojencům 10 µg/kg.V období 2003 – 2007 bylo v Rakousku analyzováno z hlediska přítomnosti patulinu 164 vzorků ovocných šťáv a 70 kojeneckých příloh. V jablečných šťávách byl patulin zjištěn v 38 %, v hroznových v 24 %. Na rozdíl od tohoto poměrně četného výskytu, nebyl patulin prokázán v 97 % kojeneckých výrobků. Maximální zjištěné hodnoty byly v jablečných šťávách 58,4, v hroznových šťávách 44,0 a kojeneckých příkrmech 3 µg/kg. Průměrné hodnoty byly 6,2, 4,3 a 0,8 µg/kg.

Bylo provedeno šetření ohledně expozice spotřebitelů s průměrnou nebo vysokou spotřebou šťáv (viz údaje v tabulce).

  

středně vysoká spotřeba µg/kg

vysoká spotřeba

µg/kg

předškolní děti

jablečná šťáva

hroznová šťáva

231

203

500

442

ženy

jablečná šťáva

hroznová šťáva

323

167

750

250

muži

jablečná šťáva

hroznová šťáva

370

192

1000

333

kojenci (7 kg) a malé děti (10 kg)

jablečná příloha

250

-

Dospělo se k příjmu 0,7 až 6,2 µg/den u předškolních dětí i dospělých. U kojenců a malých dětí byl zjištěn příjem 0,2 až 0,8 µg/den. Zjištěné hodnoty pro všechny uvedené skupiny obyvatel leží hluboko pod tolerovatelným denním příjmem 0,4 µg/kg tělesné hmotnosti.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 25. 2. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 04:51