Hradecký kraj loni zvýšil výrobu masa, v celém Česku klesla
9. 3. 2009 | ČTK
Výroba vepřového, hovězího, skopového a koňského masa v Královéhradeckém kraji loni meziročně vzrostla o 1,4 procenta na 25.637 tun. Zvýšení loni v Česku zaznamenali vedle hradeckého kraje už jen farmáři na Vysočině a v Ústeckém kraji. V celé zemi výroba masa klesla o více než pět procent 397.000 tun. Hradečtí farmáři tak svůj podíl na celostátní výrobě masa zvedli na 6,5 procenta z předloňských šesti procent, uvedla hradecká pobočka Českého statistického úřadu.
Hlavní částí se na produkci masa v hradeckém kraji podílelo vepřové. Jeho výroba vzrostla o procento na 20.263 tun, a to díky téměř trojnásobnému nárůstu porážek prasnic a kanců. Porážky samotných prasat totiž loni klesly o šest procent.
Díky vyšším porážkám býků a jalovic vzrostla i výroba hovězího, o 2,5 procenta na 5356 tun. Porážky krav však meziročně klesly o 11 procent. "Stavy krav jsou tak nízké, že není téměř co zabíjet," řekl už dříve ČTK ředitel hradecké krajské Agrární komory Jindřich Fryš.
Téměř dvojnásobný nárůst porážek chovatelé loni vykázali u jehňat. Porážka 537 jehňat znamenala produkci sedmi tun masa. Na porážku šlo loni v kraji také devět koní po předchozích sedmi.
Zdroj: ČTK, 9. 3. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:21
