Agris.cz - agrární portál

Jak zacházet s plesnivými potravinami

11. 3. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Mykotoxiny jsou škodlivé látky produkované plísněmi. Mohou se ukrývat hluboko pod povrchem napadené potraviny, přičemž je pouhým okem nevidíme. Mykotoxiny mají řadu negativních účinků na zdraví konzumentů.

Zpravodajský server iDNES.cz uveřejnil dne 10.3.2009 článek pod názvem Plesnivou mrkev můžete sníst, chleba vyhoďte, ve kterém odkazuje na doporučení vydaná Food Safety and Inspection Service US Department of Agriculture (Úřadem pro bezpečnost a kontrolu potravin Ministerstva zemědělství USA, FSIS-USDA).

Podle FSIS je třeba rozlišovat potraviny z hlediska napadení plísní do dvou skupin:

– potraviny s vysokým obsahem vody,

– potraviny s nízkým obsahem vody.

Potraviny s nízkým obsahem vody, ke kterým patří např. mrkev, zelí a paprikový lusk, jsou odolnější k prorůstání plísní do vnitřních vrstev potraviny, a proto je lze za určitých okolností (po odstranění dostatečně velkého podílu zasažené potraviny) ještě konzumovat. Vyjádření ISIS je součástí informačního přehledu, který se věnuje plísním, mykotoxinům/aflatoxinům, ochraně potravin před plísněmi, zacházení s potravinami, na kterých roste plíseň aj.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 11. 3. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:41