Mykotoxiny minimalizovat od začátku
13. 3. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Toxické metabolity produkuje více než 250 druhů hub – především v obilovinách. Tyto mykotoxiny se dostávají také do potravin a krmiv a mohou poškozovat zdraví lidí i zvířat. Mykotoxiny jsou chemicky velmi stabilní. Vysoké teploty, UV-záření nebo kyslík snižují jejich koncentrace jen nepatrně. Ke stanovení toxinů jsou zapotřebí pracné a nákladné analytické metody. Proto je optimální, pokud pěstitel zabrání šíření škodlivých hub v samém počátku, tedy již při pěstování obilovin. Možností je několik: použití vhodné předplodiny a zpracování půdy, výsev méně náchylných odrůd pšenice, včasné ošetření fungicidy.
Dosud bylo popsáno přes 300 mykotoxinů. K nejvýznamnějším producentům mykotoxinů patří kromě hub rodu Aspergillus a Penicillium také druhy rodu Fusarium, někdy označované jako polní houby, které způsobují posklizňové škody a škody během skladování. Za vhodných povětrnostních podmínek vytvářejí toxiny již před sklizní a v jejich tvorbě pokračují i po sklizni. Dr. Marco Beyer z Univerzity Christiana Albrechta v Kielu zkoumal u nejčastěji se vyskytujícího mykotoxinu deoxynivalenolu (DON) nejdůležitější faktory, které ovlivňují jeho obsah. Výsledek: Aplikace triazolových fungicidů může obsah DON ve srovnání s neošetřeným pozemkem pšenice snížit zhruba o 50 procent. Pěstování méně náchylných odrůd snižuje obsah DON o 70 až 80 procent. Nepříznivý vliv má pěstování kukuřice jako předplodiny.
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 13. 3. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 04:54
