Agris.cz - agrární portál

SZPI zakázala prodej sojové omáčky obsahující karcinogenní látku

16. 3. 2009 | ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nevpustila na trh tisíce sojových omáček z Vietnamu obsahující v nadlimitním množství karcinogeny. Při kontrole u dovozce zadržela celou šarži omáčky, u níž testy odhalily 70 mikrogramů látky 3-MCPD (3-monochlor-1,2-propandiol) na jeden kilogram. Předpisy přitom povolují jen 20 mikrogramů. Výrobek se vůbec nedostala na pulty prodeje, řekla dnes ČTK mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Jméno dovozce inspekce neuvedla, protože podle Šmídtové nehrozilo spotřebitelům žádné nebezpečí. Inspekce zakázala uvádění do oběhu celé šarže, čítající 2400 kusů omáčky. Dovozce se rozhodl, že celou šarži zničí.

Látka 3-MCPD patří do skupiny chlorovaných derivátů glycerolu známých také jako chlorpropanoly. Je běžnou složkou potravin, zejména tuků. Nejvýznamnějším zdrojem chlorpropanolů ve výživě jsou tekuté kořenící přípravky, jako právě sojové nebo ústřicové omáčky, nebo polévkové koření.


Zdroj: ČTK, 16. 3. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 04:54