Agris.cz - agrární portál

Plzeňský minipivovar čepuje zelené pivo

16. 3. 2009 | tyden.cz

Nový zelený ležák svatého Patrika začal v pátek čepovat minipivovar Pivovarský dvůr v Plzni. Dvanácti až třináctistupňový nápoj obsahuje pět bylinek, které rostou převážně v Irsku, například mařinku a meduňku, ale také konopí.

Pivovar ho bude nabízet do 17. března v rámci oslav irského svátku svatého Patrika, který už je v Česku také populární.V ČR se již zelená piva vyráběla, ale většinou na Velikonoce, řekl sládek Petr Krýsl. Zelené pivo je dvacátým druhem, který pivovar za necelé dva roky existence nabídl.

"Chceme z něj udělat každoroční tradici. Doufáme, že se lidé nebudou té barvy bát. Když si zvykli na naši višeň nebo borůvku, tak s ním určitě nebudou mít problém," dodal. Zelená je pro svátek svatého Patrika tradiční a v Evropě v tuto dobu nabízí taková piva řada pivovarů. V Irsku, odkud tradice vzešla, vše na svátek obarvují na zelenou barvu. "Kromě piva je to například zelená bramborová kaše, včetně obarvené zelené vody do čaje a k černé kávě podávají Irové alespoň zelené sušenky," řekl šéfkuchař pivnice Pivovarského dvora Václav Pach. Podle něj jsou Irové velcí nacionalisté a jsou rádi za každý důvod k oslavě; irský a český naturel je příbuzný.

Plzeňský minipivovar dnes zahájil Dny irského menu a nabízí tradiční ostrovní pokrmy hlavně z hovězího, jehněčího, brambor a kořenové zeleniny. Například zelenou fazolovou polévku skřítka Gluma a roastbeef z irského hovězího v pepřové krustě s česnekovým dresinkem. Tradičními pokrmy je také dušené maso "stew" a různé úpravy jídel na černém pivě.

"Pivovarský dvůr loni, za první ucelený rok existence, vyrobil 1150 hektolitrů piva, letos předpokládáme výrobu 1200 hektolitrů, což už bude naše maximum," řekl Petr Míč z marketingu. Firma ale připravuje zvýšení kapacity na 2000 hektolitrů a pivní lázně nad hotelem, které mají stát už letos. Mezi raritními nápoji se čepuje v Plzni-Černicích například konopné, velmi oblíbené zázvorové a pivo s příchutí černého bezu.


Zdroj: tyden.cz, 16. 3. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 17:23