Agris.cz - agrární portál

V Turnově otevřou prodejnu s regionálními výrobky z Českého ráje

23. 3. 2009 | ČTK

V Turnově na Semilsku v pondělí otevřou specializovanou prodejnu regionálních produktů z Českého ráje. Zatím bylo možné tyto výrobky koupit jen v léčebně Radostín u Sychrova. Zákazníci najdou v nové prodejně především potravinářské výrobky firem, které získaly značku Regionální produkt Český Ráj. Své zboží tam budou nabízet prověření místní výrobci jako je Mlékářrna Příšovice, Jatky Lomnice, Moštovna Lažany nebo Bioovoce a zelenina Verich, řekl ČTK předseda Sdružení Český ráj a turnovský místostarosta Aleš Hozdecký.

Obchůdek vznikl rekonstrukcí prodejny v Turnově Trávnicích v blízkosti centra patnáctitisícového města. "Bude nabízet široký sortiment vždy čerstvých a kvalitních lahůdek a potravin z Českého ráje za podnikové ceny," poznamenal Hozdecký. Značkový obchod je dalším krokem k propagaci místní produkce. Loni na podzim už sdružení vydalo katalog, který představuje všech 26 výrobců, kteří zatím podmínky pro udělení značky splnili. Katalog slouží i jako inspirace k výletům.

S nápadem podpořit místní výrobce vlastní značkou přišlo před dvěma lety Sdružení Český ráj a Poradenské centrum venkov. O značku může požádat kterýkoliv výrobce, jehož sídlo je v Českém ráji. Ocenění platí dva roky, potom je třeba certifikát obnovit. Zájem výrobců o něj stále roste. "Výrobce již prakticky neoslovujeme, sami se o značku hlásí," poznamenala Jitka Stránská ze Sdružení Český Ráj.

Značku nenesou jen potravinářské výrobky, zákazníci ho najdou třeba na textilu Jany Řehákové, skleněných výrobcích Lenky Vaclové, Karla Sobotky, Mileny Ulčové nebo Atelieru Kamila. Regionálním výrobkem je i keramika Zdenky Balabránové nebo výrobky z orobince Ivety Dandové.


Zdroj: ČTK, 23. 3. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 07:11