Čeští vinaři podporují Francouze při zachování tradičního rosé
25. 3. 2009 | ČTK
Moravští vinaři se jednoznačně stavějí za zachování tradičních postupů při výrobě růžového vína. Podporují tak své francouzské kolegy, kteří vedou širokou kampaň proti plánu komise povolit v EU výrobu rosé prostým mícháním bílého a červeného, jak se to už dělá v řadě takzvaných nových vinařských zemí. ČTK o tom dnes informoval Miroslav Jandora z Projektu Austerlitz.
Přední producenti rosé na Moravě a držitelé domácích i zahraničních ocenění rose vín, vinaři Jiří Hort a Petr Marcinčák, se jednoznačně staví za francouzské kolegy a budou se je snažit podpořit.
"To se nám určitě nezamlouvá. Vinařský fond České republiky seznámí v nejbližších dnech veřejnost s aktivitami zaměřenými právě na podporu rosé vín," řekl Marcinčák.
"Bylo by paradoxní, kdyby Evropská komise podpořila znevážení těchto kvalitních vín. Snažíme se vyrobit co nejkvalitnější produkt, je s tím mnoho práce a teď by měla přijít nazmar," doplnil jej Hort.
Prezident asociace sommeliérů České republiky, Martin Pastyřík má také jednoznačný názor. "Podle mého to je velmi nešťastné řešení. Rosé je hlavně díky svému způsobu výroby unikátní chuťově i barevně a je velmi významným prvkem v gastronomii. Rozhodně jsem pro stávající způsob," podotkl.
Podle Jandory by se Evropská komise měla věnovat spíše podpoře tradičních metod výroby vín než otevírat trh nějakým novým pokusům na jejich úkor. Komise v úterý oznámila, že francouzské růžové víno bude moci nést zvláštní označení "vin traditionnel" (tradiční víno), které ho má odlišit od jiných vín rosé, která jsou vyráběna mícháním červeného a bílého. Toto označení by patrně měla nést i klasickým způsobem produkovaná vína v ostatních zemích EU, tedy i v České republice.
Rozhodnutí bylo přijato na úterním zasedání expertů ze všech 27 zemí unie věnovaném širší reformě označování vín vyráběných v zemích unie. Definitivně má být potvrzeno koncem dubna.
Francouzi naléhali na odlišení svého vína s poukazem na to, že jde o "skutečné rosé", vyráběné tradiční a ovšem dražší metodou.
Francie bude moci podle komise zavést povinné označení "řezané růžové" (rosé par coupage) pro míchané růžové, ale jen pro to, které se bude tímto způsobem vyrábět v samotné Francii.
Zdroj: ČTK, 25. 3. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:21
