Agris.cz - agrární portál

Spotřeba masa ve Švýcarsku stále stoupá

26. 3. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Ve Švýcarsku konzumuje každý občan v průměru více než jeden kilogram masa týdně. Celková spotřeba masa v této zemi v uplynulém roce přesáhla hranici 417 000 tun.

Spotřeba masa kontinuálně stoupá nepřetržitě již čtyři roky, jak uvedla odvětvová organizace Proviande. V porovnání s předchozím rokem se spotřeba masa ve Švýcarsku zvýšila o tři procenta. Každý obyvatel této země tak v uplynulém roce zkonzumoval v průměru 53,43 kg masa, jak vyplynulo ze statistických údajů zveřejněných dne 24. 3. 2009.

S velkým odstupem se na prvním místě umístilo maso vepřové, jehož spotřeba v roce 2008 narostla o 0,3 procenta na 196 312 tun. Za ním se na druhém místě umístilo maso hovězí s 88 406 tunami (plus 0,3 %), následované masem drůbežím s 85 120 tunami (plus 8,6 %).

Spotřeba drůbežího masa byla pokryta z domácích zdrojů z 50 %, vepřového masa pak z 90 %. Hovězího masa se ve Švýcarsku vyprodukuje velmi málo, 80 % proto bylo nutné dovézt ze zahraničí.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 26. 3. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:24