Potravináři mohou potřetí soutěžit o logo Chutná hezky jihočesky
30. 3. 2009 | ČTK
Potraviny typické pro jižní Čechy mohou opět usilovat o značku Chutná hezky Jihočesky. Cílem již třetího ročníku stejnojmenné soutěže je propagovat kvalitní masné, pekařské či mléčné výrobky z regionu. ČTK to řekla ředitelka pořádající Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Hricová.
Soutěž má několik podmínek. Nejdůležitější je, aby byl produkt vyroben na jihu Čech. Porota kladně hodnotí i použití místních surovin a samozřejmě také chuť. "Zásadní podmínkou je stoprocentní podíl jihočeské přidané hodnoty. To znamená, že se tyto produkty zcela vyrábějí na území regionu," podotkla ředitelka.
Každý výrobce může nominovat nejvýš deset produktů, jež považuje ve svém oboru za zajímavé či ojedinělé. Nejlepší a nejchutnější vybere odborná komise. "V konečném důsledku jde o dobrý vítr do plachet regionálních podnikatelů soupeřících na rozbouřeném moři tržních vln s giganty nadnárodních konkurentů," dodala Hricová.
Loni porotci posoudili celkem 142 výrobků od 37 firem a podnikatelů z kraje. Nejlepšími jihočeskými potravinami nakonec zvolili šunku s medem, trdelník, jahodový jogurt a tmavý med.
Výrobci se mohou hlásit do 20. května. Výsledky budou vyhlášeny 6. června při Slavnostech piva na českobudějovickém výstavišti. Vítězové získají právo na logo Chutná hezky Jihočesky - talířek se složeným ubrouskem. Oceněné výrobky najdou zákazníci například v prodejnách českobudějovické Jednoty.
Zdroj: ČTK, 30. 3. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:43
