Agris.cz - agrární portál

Vliv barvy kartonových obalů na vznik pachutě UHT-mléka

11. 4. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Japonská společnost Morinaga Milk Industry zkoumala, jaký vliv má barva kartonových obalů na změny chuti UHT-mléka vystaveného během skladování světlu. K pokusům byly použity kartony se stříškou od Nippon Paper-Pak (PE/karton/PE), které byly zvnějšku potištěny následujícími barvami: černá, červená, zelená, modrá a bílá. Obaly byly naplněny mlékem ošetřeným na deskovém pastéru teplotou 130 °C s výdrží 2 s. Mléko bylo skladováno 10 dní při teplotě 10 °C, přičemž bylo ozařováno světlem fluorescenční lampy (ca 1500 Lux).

Mléko bylo před a po skladování senzoricky hodnoceno skupinou hodnotitelů a také pomocí chuťového senzoru, a dále byl analyzován obsah hexanalu plynovou chromatografií v kombinaci s hmotnostní spektroskopií.

Výsledky senzorického hodnocení ukázaly, že černá barva je nejúčinnější ochranou před průnikem světla a souvisejícími změnami. Naopak nejméně chrání bílá barva. Mezi ochranným vlivem ostatních barev nebyl zjištěn rozdíl. V souladu s tím bylo analýzou zjištěno, že v bílém obalu byl nejvyšší obsah hexanalu, v černém nejnižší, v obalech ostatních barev byl obsah hexanalu mezi těmito hodnotami. Vyplývá z toho, že obsah hexanalu je objektivním znakem pro zjištění pachutě mléka.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 11. 4. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:23