Pivovary na Vysočině letos plánují udržet nebo zvýšit výrobu piva
19. 4. 2009 | ČTK
Pivovary na Vysočině letos chtějí udržet nebo zvýšit výrobu. Největší ambice má jihlavský pivovar, který ohlásil růst výstavu piva na více než dvojnásobek. V Chotěboři bude otevřen nový pivovar, který zatím počítá s roční produkcí kolem 10.000 hektolitrů. Zástupci zbývajících tří průmyslových pivovarů v kraji dnes ČTK řekli, že jejich výsledky budou záviset i počasí, a to především v létě, kdy se spotřebuje nejvíc piva.
Pivovar Jihlava letos plánuje výstav 200.000 hektolitrů piva a loňskou výrobu přibližně 90.000 hektolitrů tak překročí více než dvakrát. Po loňském vstupu nového majoritního vlastníka, jímž se stala česká společnost K Brewery Group, se podnik vrátil k výrobě piva podle původních receptur. K růstu prodeje má pomoci také nová koncepce orientovaná na regionální zákazníky.
Pivovar v Chotěboři bude dokončen do května, pivo začne vařit nejpozději v červnu. Bude schopen vyrobit až 25.000 hektolitrů, v první fázi se plánuje roční výstav 10.000 hektolitrů. Vařit se bude tradiční české pivo - světlé, tmavé i nealkoholické, na trhu se objeví pod značkou Chotěboř.
Humpoleckému Rodinnému pivovaru Bernard se zatím daří. Za první letošní čtvrtletí jeho produkce v meziročním porovnání stoupla o 1,6 procenta na více než 38.000 hektolitrů piva. "I v dubnu je výstav velice pěkný," řekl mluvčí Zdeněk Mikulášek. Zda v tomto roce pivovar uvaří více piva než loňských rekordních 188.000 hektolitrů, bude podle mluvčího záviset i na počasí. "Věříme, že pokud bude pěkně, podaří se loňský výstav překonat," dodal. Letošní novinkou je nealkoholický nápoj se švestkovou příchutí.
Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod plánuje produkci na úrovni loňských 83.000 hektolitrů piva. Omezí ale méně výhodný export a více se zaměří na tuzemský trh, kde by měl prodej piva Rebel stoupnout o sedm procent. "Podle vývoje prvních letošních měsíců se tento růst zdá být reálný," doplnil ředitel pivovaru Jiří Hušek. Za měsíc budou moci zákazníci ochutnat nové speciální osmnáctistupňové pivo, které se bude vařit jen jednou do roka. Jako první v kraji začal tento pivovar používat chráněné zeměpisné označení České pivo.
Pelhřimovský pivovar Poutník loni uvařil 24.000 hektolitrů piva. Letos měl v některých týdnech vyšší výrobu než loni, v jiných vykázal pokles. Další vývoj prodeje piva ovlivní počasí, uvedl Lubor Jedlička, ředitel družstva DUP, jemuž pivovar patří.
Zdroj: ČTK, 19. 4. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 04:52
