V Moravskoslezském kraji se opět soutěží o nejlepší potravinu
24. 4. 2009 | ČTK
Na severu Moravy se bude i letos soutěžit o nejlepší potravinářský výrobek. O titul se mohou ucházet moravskoslezští producenti potravin a nápojů, mlékaři, cukráři, pekaři, zpracovatelé ovoce a zeleniny i výrobci biopotravin. Hodnotit se bude v deseti kategoriích. ČTK o tom dnes informovala mluvčí hejtmanství Šárka Vlčková. Soutěž se koná letos podruhé. Loni se stalo absolutním vítězem pečené koleno firmy MORAVAN masná výroba.
Přihlášky do soutěže se budou přijímat od začátku června do konce září na adrese organizátora, kterým je PRO-BIO regionální centrum Moravská brána. Vyhlášení soutěže bude na konci listopadu. Organizátor v letošním roce podle Vlčkové rozšířil kategorie výrobků. Soutěžit se tak bude v deseti kategoriích. Nově proti loňsku přibyly dvě, a to hořčice, kečupy, dresinky a omáčky a biopotravina. Soutěžní výrobky posoudí hodnotitelská komise, která pak udělí certifikát s právem užívat označení Potravinářský výrobek Moravskoslezského kraje 2009.
Výrobce potravin má přilákat do soutěže i další novinka, kterou je finanční ohodnocení. Vítězové jednotlivých kategorií dostanou prémii 5000 korun, držitel hlavního ocenění se může těšit na 20.000 korun. Kraj letos soutěž podpoří 400.000 korunami. Loni tato dotace činila 300.000 korun. Soutěž si klade za cíl podpořit zájem obyvatel o místní výrobky, posílit dobré jméno firem z Moravskoslezského kraje i místní ekonomiky a motivovat výrobce k produkci surovin, které mají vysokou kvalitu a přímou hodnotu pro uživatele.
Zdroj: ČTK, 24. 4. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 04:54
