Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí
30. 4. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Charakteristickým rysem současnosti je úzká vzájemná provázanost všech článků potravinového řetězce. Tato spolupráce je nezbytná v tvrdé konkurenci na domácím i zahraničním trhu a právě kvalita surovin a finálních produktů je základním předpokladem úspěchu. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. ve spolupráci s Komisí jakosti rostlinných produktů České akademie zemědělských věd vydal začátkem roku 2008 odbornou publikaci „Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí“.
Publikace zachycuje současný stav a předpokládané perspektivy vývoje na tomto úseku. Kniha je určena pro širší odbornou, ale i laickou spotřebitelskou veřejnost, pracovníky výzkumu, zemědělské a potravinářské praxe, zdravotnictví, kontroly, nákupu i obchodu a pro vysoké a střední školy. Vysoká úroveň publikace je zaručena autorským týmem specialistů na jednotlivé úseky pod vedením doc. Ing. Jaroslava Prugara, DrSc.
Kniha seznamuje s různými pojmy souvisejícími s kvalitou a jejím hodnocením u našich hlavních plodin (obiloviny, olejniny, luskoviny, zelenina, ovoce, lesní plodiny, brambory, cukrovka, chmel, léčivé a kořeninové rostliny, alternativní plodiny, produkty ekologického zemědělství, houby, řasy a nižší rostliny), s žádoucími i nežádoucími obsahovými látkami - s možnostmi ovlivňovat jejich výskyt v produktech geneticko-šlechtitelskými cestami či agroekologickými a technologickými opatřeními. Dále je pozornost věnována analytickým metodám, některým mýtům, způsobům falšování, metodám řízení a kontroly, marketingu a etice v zemědělské a potravinářské praxi.
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 30. 4. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 17:28
