Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR letos zvýší výdaje na zalesnění o 17 pct na 600 mil. Kč

6. 5. 2009 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) hodlá letos proti minulým letům zvýšit investice do umělého zalesnění o přibližně 17 procent na 600 milionů korun. Zvýšení souvisí s obnovou lesů na plochách zasažených v letech 2007 a 2008 vichřicemi Kyrill, Emma a Ivan. ČTK o tom informoval výrobně technický ředitel LČR Vladimír Krchov.

Plocha letošního umělého zalesnění by proti minulým rokům měla také vzrůst asi o 17 procent na 10.600 hektarů lesa. Je to necelé jedno procento z celkové plochy lesů podniku, která činí přes 1,3 milionu hektarů. Na umělou výsadbu by měl podnik použít kolem 59 milionů kusů sazenic. Přirozeným způsobem LČR ročně obnovují zhruba 2000 hektarů lesa.

Z nově vysázených stromů připadne 42 procent na listnáče a šest procent na jedle. LČR tak pokračují v trendu posledních let, kdy výsadba listnáčů a jedle, tedy takzvaných melioračních a zpevňujících dřevin, dosahovala kolem 40 procent. Hlavní část výsadeb nadále tvoří ostatní jehličnany, například borovice a smrky.

Kalamita Kyrill pokácela u LČR přes šest milionů metrů krychlových dříví, což bylo nejvíce v novodobé historii LČR. Škody po vichřici Emma dosáhly přibližně třetiny Kyrilla. Kalamita Ivan byla sice rozsahem menší, přesto v epicentru na pomezí Středočeského kraje, Pardubického kraje a kraje Vysočina svým rozsahem předchozí kalamity překonala.

LČR, kterým patří polovina lesů v zemi, loni podle předběžných údajů vykázaly hrubý zisk zhruba 400 milionů korun při tržbách kolem osmi miliard korun. Podnik ročně vytěží v průměru sedm milionů metrů krychlových dřeva.


Zdroj: ČTK, 6. 5. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 16:43