Agris.cz - agrární portál

Ministr Šebesta představil své priority v čele resortu zemědělství

14. 5. 2009 | MZe ČR

Zdárné dokončení českého předsednictví (CZ PRES) Rady EU a sestavení reálného rozpočtu kapitoly zemědělství pro rok 2010. To jsou hlavní úkoly pro vedení Ministerstva zemědělství pro nadcházející týdny a měsíce.

Na úterní tiskové konferenci to uvedl ministr Jakub Šebesta, který novinářům představil priority svého působení v čele resortu.Pozornost bude podle jeho slov upřena zejména na neformální zasedání ministrů zemědělství a rybolovu, které proběhne na přelomu května a června v Brně. Odborné týmy ministerstva při přípravě zasedání odvedli podle ministra kus práce pro úspěšný průběh.

„Hodlám toto úsilí podporovat na nadcházející Radě ministrů v Bruselu a přesvědčovat kolegy ministry, aby se neformálního zasedání zúčastnili a přispěli tak ke kontinuitě dialogu, který s nimi vedl můj předchůdce. V Brně chci především otevřít debatu o podobě přímých plateb pro zemědělce po roce 2013,“ uvedl ministr Šebesta.

Při sestavování resortního rozpočtu na příští rok bude podle ministra Šebesty hlavním úkolem snaha o zmírnění dopadů krize na české zemědělce. Ty se projeví nejvýrazněji pravděpodobně na podzim letošního roku, tedy v době, kdy budou přípravy státního rozpočtu vrcholit.

„Resort zemědělství byl přitom zasažen touto krizí dříve, než většina jiných resortů. A já bych chtěl zodpovědně říci, že už minulé vedení ministerstva v čele s Petrem Gandalovičem usilovalo o získání maximálních prostředků, které byly využity na zmírnění dopadů krize v konkrétních odvětví, zejména v nejvíce postiženém odvětví mléka. Je jasné, že se v rámci sestavování státního rozpočtu na rok 2010 povede na půdě Strakovy akademie tvrdý boj,“ uzavřel ministr Šebesta.

Za další priority označil dialog s nevládními agrárními organizacemi nebo příprava zákona o Pozemkovém fondu. Nový ministr chce také nechat prošetřit nestandardní postup při uzavírání smluv na poskytování telekomunikačních služeb, o kterém nedávno informovala média. Chce se také soustředit na aktuální situací ve společnosti Lesy ČR s.p., zejména v návaznosti na trestní oznámení na zástupce společnosti CE WOOD. To bylo podáno kvůli podezření z pokusu trestného činu poškozování věřitele, porušení povinnosti při správě cizího majetku činu či trestného činu zneužívání informací v obchodním styku.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí MZe


Zdroj: MZe ČR, 14. 5. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 12:41