Agris.cz - agrární portál

Výrobce dortu Marlenka otevřel nový závod za 300 milionů korun

17. 5. 2009 | ČTK

Společnost MIKO International, která ve Frýdku-Místku vyrábí medové dorty Marlenka, dnes otevřela nový závod za 300 milionů korun. Po šesti letech ruční práce bude firma vyrábět Marlenky pomocí nové automatizované linky, do níž investovala 170 milionů Kč. Díky zařízení se budou moci zaměstnanci přemístit na ruční výrobu nového typu dortu i několika druhů zákusků. Novinářům to dnes řekl arménský spolumajitel firmy Gevorg Avetisyan.

Nový závod vyrostl ve frýdecko-místecké průmyslové zóně Lísková na 4000 metrech čtverečních, jeho stavba trvala od loňského dubna. Součástí provozu je nová výrobní linka, kterou dva roky vyvíjely firmy z Nizozemska, Švédska a Velké Británie.

Automatizovaná linka, která je zatím ve zkušebním provozu, umožní vyrábět originální medové dorty s prodlouženou trvanlivostí. Při pokojové teplotě by měly vydržet tři měsíce, v chladu do osmi stupňů Celsia dokonce půl roku oproti dosavadním třem měsícům, upřesnil Avetisyan.

Díky nové lince firma vyrobí 25.000 medových dortů denně, což je asi sedmkrát více než doposud. "Chceme totiž více exportovat. Dorty zatím dovážíme do 14 evropských zemí. Za sebou máme zkušební vývoz do USA a Saudské Arábie, v současné době jednáme s Mexikem," řekl Avetisyan. Mezi největší odběratele Marlenky podle něho patří Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Nová linka sice nahradí ruční výrobu tradiční Marlenky, přesto zaměstnanci firmy o práci nepřijdou. "Potřebujeme je pro ruční výrobu novinek. V současné době máme 200 zaměstnanců, což je zatím historicky nejvíce," řekl Avetisyan.

Do konce měsíce začne firma vyrábět kulatou Marlenku - dort pro sváteční příležitosti, který bude kombinací obou současných druhů. Další novinkou budou zákusky. "Nyní patentujeme Morengo, lehký zákusek z medového těsta, krému a pěny," řekl. Pro milovníky sladkého chystá firma letos také arménskou verzi baklavy z listového těsta, mletých ořechů a medu. "Příští rok bychom chtěli zkusit i zmrzlinu a la Marlenka," řekl ČTK.

Podle Aventisyana zatím na firmu hospodářská krize nedolehla, poptávka po medových dortech je stále vysoká. Medové dorty začínal vyrábět před šesti lety se svou sestrou a spolumajitelkou firmy. "Na začátku jsme měli dva zaměstnance a 18 metrů čtverečních. Na nich jeden sporák za tisícovku ze zastavárny, na kterém jsme pekli dorty dva roky," vzpomíná podnikatel.


Zdroj: ČTK, 17. 5. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:44