Zlepšování kvality PET lahví
18. 5. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Balení nápojů do obalů z polyetyhlentereftalátu PET má celou řadu výhod. PET lahve mají nízkou hmotnost, jsou nárazuvzdornou alternativou ke klasickým skleněným lahvím. Minerální vody (vody s obsahem CO2), šťávy a nealkoholické nápoje v PET lahvích se mezi spotřebiteli těší široké oblibě. Dokonce i pro pivo je plastová láhev vhodným obalem používaným v mnoha diskontních řetězcích.
Klíčovým úkolem je použití správné směsi
V potravinářské a nápojářské výrobě v průmyslovém měřítku, ve kterém po výrobě PET lahví následuje plnění, sterilizace a proces pokrytí bariérou filmu, může být tato činnost kombinována až na samostatný krok. Dříve byly vlastnosti tvořit bariéru vylepšené díky vícenásobným vrstvám nebo výrobním procesům za využití mokrých chemických nátěrů, které byly prováděné bezprostředně následující po výrobním kroku, kdy se roztáhla vyfukovaná forma, což předcházelo konečnému stupni, kterým je sterilizace. Tento kombinovaný stupeň byl optimalizován za použití nízkotlaké plazmové technologie. Po roztažení při vyfouknutí, je láhev sterilizovaná a pak získává křemenný skleněný pokryv. To zajišťuje, že na povrchu PET obalu nezůstávají žádné živé mikroorganismy, dokonce ani ne na vytvořeném pokryvu obalu. Doba výroby osm sekund byla dosažena kombinováním kroku sterilizace a kroku, při němž dochází k pokrytí povrchu za laboratorních podmínek. Jestliže je realizována další optimalizace systému plazmy charakteristického k typu obalu, pak se může docílit zkrácení výrobního času. Díky jeho malé velikosti může být plazmový systém snadno integrovaný do moderního automatického systému stáčení a balení.
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 18. 5. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:23
