Agris.cz - agrární portál

Zmírnění veterinárních požadavků na zpracování a prodej potravin

19. 5. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Vedle prodeje malých množství vlastních produktů prvovýroby přímo konečnému spotřebiteli a na jejich dodávání do místní maloobchodní prodejny umožňují evropské předpisy, aby menší potravinářské podniky nebo hospodářství mohly provozovat zpracování a maloobchodní činnost.

V souladu s evropskou legislativou byla vydána vyhláška 128/2009 Sb. o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty: maso, drůbež, mléko (kravské, ovčí i kozí), vejce, ryby.

Je v ní definováno, které potravinářské podniky se považují za podniky s malým objemem výroby a které potravinářské podniky se považují za podniky provozující maloobchodní činnost (v souladu s nařízením 178/2002/ES). Podnik případně může dodávat potraviny jinému maloobchodnímu zařízení, pokud se jedná o činnost okrajovou a omezenou na místní úrovni (upřesněno v §§ 7 a 8).

Postupem a za podmínek stanovených veterinárním zákonem, předpisy Evropských společenství a touto vyhláškou mohou být pro potravinářský podnik přizpůsobeny některé veterinární a hygienické požadavky stanovené v příloze II k nařízení 852/2004/ES, v příloze III k nařízení 853/2004/ES nebo v příloze I k nařízení 854/2004/ES. Potravinářským podnikům s malým objemem výroby (dle nařízení 853/2004/ES) mohou být povoleny výjimky pouze z některých strukturálních požadavků o hygieně (velikost podniků - viz § 5).

Přizpůsobením požadavků nesmí dojít k ohrožení zdraví.

Vyhláška nabývá účinnosti 30. 5. 2009.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 19. 5. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:21