Agris.cz - agrární portál

Dynamika výroby hovězího masa se vyznačuje velkými rozdíly

20. 5. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Analýza regionálních struktur v oblasti celosvětové produkce hovězího masa.

Studie vychází z hodnocení výroby hovězího masa v časovém období od roku 1990 do roku 2007. Byly porovnávány údaje z jednotlivých let podle světadílů, jejich oblastí, celkové situace ve světě i v jednotlivých státech.

Zpracovaná analýza ukázala, že se vývoj výroby hovězího masa od roku 1990 vyznačoval pozoruhodně prudkým rozmachem. Při tom místo toho, aby se pevně udržoval, proběhl v jednotlivých světadílech a jejich regionech částečně rozdílný vývoj. Prostorová struktura výroby hovězího masa zažila zřetelnější rozdíly díky velice vysokému rozšíření výroby v Asii, zejména ve východní Asii. Asie byla z pohledu na objem produkce v roce 1990 ještě výrazně za Evropou a Severní, resp. Latinskou Amerikou, ale v roce 2007 byly rozdíly v objemech výroby v Severní a Latinské Americe významně snížené. Evropa se posunula na základě klesajícího vývoje produkce už jen na čtvrtou příčku. Velice vysoká míra růstu byla v analyzovaném období zaznamenána v Číně s 6,1 miliony tun, Brazílii s 3,8 miliony tun a ve Spojených státech amerických s 1,6 miliony tun. Naproti tomu stojí úbytek objemu výroby v Evropě ve výši 8,9 milionů tun.

Odhady nastávajících trendů výroby hovězího masa jsou stanoveny jak z nárůstu výrobních nákladů, stejně tak jako ze spotřeby masa na osobu. Očekává se, že zde přijdou ke slovu těsně se měnící ukazatele. Při stoupajících cenách krmiv je, z důvodu zřetelných nepříznivých rozhodnutí při využívání krmiv pro krmení hovězího dobytka, nutno počítat s nižší dynamikou rozmachu. Je třeba uvažovat například o tom, že zde existují především, mimo jiné, přednosti drůbežího masa, neboť to má při svých nepatrných nákladech pro konečného spotřebitele mnohostrannou použitelnost, která se požaduje od čerstvého masa.

Fleischwirtschaft, 2008, 89, č. 3, s. 24-32 ISSN 0015-363X


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 20. 5. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:20