Agris.cz - agrární portál

38. Mistrovství floristů České republiky – Děčínská kotva 2009

26. 5. 2009 | APIC-AK

38. ročník Mistrovství floristů České republiky - Děčínská kotva 2009 byl zahájen ve středu 20. května ředitelem Střední školy zahradnické a zemědělské Antonína Emanuela Komerse v Děčíně – Libverdě panem Ing. Libor Kuntem. Letošního ročníku se zúčastnilo 30 floristů – 20 juniorů, studentů zahradnických škol; a 10 seniorů, profesionálních aranžérů květin.

Celá soutěž se nesla v duchu svatby. Hodnocení soutěže proběhlo dle 100 bodového systému organizace Florint, na které dohlížel komisař Ing. Jiří Martinek. Hodnotící komise byly pětičlenné. Junioři (Tatiana Kuťková, Eva Vaňková, Petr Kopáč, Marie Bittnerová, Magdalena Birula-Bialynicka), senioři (Jarmila Pejpalová, Milota Murčová, Jana Jaroňová, Jan Komzák, Wally Klett). Organizátoři si velmi váží účasti přední německé floristky Wally Klett. Juniorští floristé soutěžili v disciplínách: květinová dekorace obřadního prostoru kostela, svatební dekorace pro nevěstu a ženicha, květinová dekorace pro družičku a podložka pro prstýnky. Všechny juniorské práce byly tvořeny v překrásných prostorách koníren DĚČÍNSKÉHO ZÁMKU, senioři tvořili své práce v nově zrekonstruované oranžérii a Růžové zahradě. Seniorů se v letošním roce sešlo na 10 a soutěžili v disciplínách: zásnubní stůl pro dva, svatební dekorace pro nevěstu, kytice pro svědkyni a svatební slavobrána v zahradě.

Letošní Mistrovství floristů České republiky – Děčínská kotva vyvrcholilo ve čtvrtek 21. května 2009 večer slavnostním předáváním cen vítězům na nádvoří DĚČÍNSKÉHO ZÁMKU.

Překrásný večer pod širým nebem moderovala paní Iva Pazderková. Soutěž, na kterou se pravidelně sjíždějí nejlepší aranžéři květin z celé republiky, zaštítila hejtmanka Ústeckého kraje paní Jana Vaňhová a náměstek ministra zemědělství Ing. Stanislav Kozák.

Slavnostního předávání cen se zúčastnil primátor statutárního města Děčína pan Ing. Vladislav Raška, poslanec pan Vladimír Šoltys, poslankyně Mgr. Marcela Mertinová, Ing. Petr Jakubec - uvolněný radní pro školství Ústeckého kraje, prezident ZUČM Ing. Jaroslav Zeman, manželé Kubíčkovi, zakladatelé této významné tuzemské soutěže a další významní hosté a pracovníci v tomto krásném oboru. Nejvíce bodů nasbírala studentka Kristýna Konopíková z VOŠ a SZaŠ Mělník. Pohár Děčínské kotvy ji tak zůstal po loňském vítězství i na další rok. Stala se MISTREM České republiky ve floristice v kategorii JUNIOR.

Soutěžních úkolů v kategorii senior se nejlépe zhostil Přemysl Hytych za Fleura Czechia s.r.o. Brno., který celkově obsadil první místo. Získal tak pohár Děčínské kotvy a titul MISTRA České republiky ve floristice v kategorii SENIOR pro rok 2009. Už tradičně Děčínskou kotvu organizovala Střední škola zahradnická a zemědělská Antonína Emanuela Komerse v Děčíně – Libverdě, společně se Svazem květinářů a floristů České republiky.

Soutěž se konala za vydatné pomoci statutárního města Děčína, ale i dalších sponzorů.

Velké poděkování patří všem pořadatelům, sponzorům, komisařům, mediím, ale také ZÁMKU DĚCÍN a její ředitelce Ing. Ivetě Krupičkové. Akce byla součástí Městských slavností v Děčíně.


Zdroj: APIC-AK, 26. 5. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 23:12