Agris.cz - agrární portál

Ochranná funkce ovoce

8. 6. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Látky obsažené v bobulovém ovoci by mohly být účinnou ochranou proti Parkinsonově chorobě.

Jahody, borůvky, brusinky, maliny, bezinky, hrozny a rybíz obsahují ve vysokých koncentracích červené a modré barvivo, tak zvané anthokyany. Jim byly připsány zdraví prospěšné účinky. Vědečtí pracovníci, kteří působí v německém Řezně, mohou již nyní dokázat, že kromě známých ochranných mechanismů byly buňkami také převzaty další významné funkce anthokyanů.

Jak informovali v současném vydání časopisu Pharmacological Research spolupracovníci katedry psychiatrie, psychosomatiky a psychoterapie řezenské univerzity, působí barviva současně jako hemové látky se dvěma enzymy, které hrají důležitou roli při látkové výměně uvnitř mozku. Při pokusech s celkem 25 různými látkami obsaženými v uvedených bobulovitých plodech bylo nalezeno více barviv, které rozvinuly hemový účinek na monoaminooxidázy (MAO) A a B.

MAO-hemové látky patří již dlouho k osvědčeným léčivům k léčení Parkinsonovy choroby a depresí. Přestože látky obsažené v bobulovitém ovoci nedosáhly stejné síly svého účinku jako běžné léky, lze si snadno představit, že jejich konzumace ve stravě je přínosem pro zdraví lidského organismu.

MAO A a B působí v mitochondriích, energetických továrnách buněk. Hemové enzymy vedou ke zpomalení odbourávání různých neurotransmiterů, jako noradrenalinu, dopaminu a serotoninu, stejně jako některých hormonů, jako například adrenalinu. V látkové výměně uvnitř mozku se pak bezpochyby uplatňuje zvýšené množství neurotransmiterů, které jsou schopny vysílání a přenosu signálů.

V současné době je ještě neobjasněné, jaké množství ovoce denně jíst, s ohledem na v praxi měřitelnou hemovou aktivitu MAO A a B. Obzvláště bohaté na anthokyany jsou borůvky a bezinky, v nichž je z obsaženo pro mezi 600 a 1400 mg v 100 g. K ostatním dalším přírodním zdrojům s vysokým podílem anthokyanů patří hrozny, třešně a červené resp. modré zelí.

FLÜSSIGES OBST, 2009, 76, č. 5, s. 206


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 8. 6. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 06:00