Agris.cz - agrární portál

Více než polovina hovězího a třetina vepřového masa je z dovozu

15. 6. 2009 | vetweb.cz

Maso je dováženo nejčastěji z Německa, Rakouska, Polska a Irska

Více než polovina hovězího a téměř třetina vepřového masa prodávaného v tuzemsku je dodávána obchodními řetězci z dovozu. Na rostoucí podíl dovozů v nabídce masa upozorňují zemědělci i potravináři již delší čas. Z celkem 298 odebraných vzorků hovězího masa pocházelo z dovozu 52 procent. Českého původu jich bylo 40 procent, původ osmi procent vzorků byl nejasný, nebo jej výrobce vůbec neuvedl. Importované maso pocházelo nejčastěji z Německa, Rakouska, Polska a Irska. Nejnižší zastoupení českého hovězího bylo zjištěno v řetězcích Kaufland, Tesco a Ahold, vyplývá z výsledků šetření.

U vepřového nebyl podíl masa se zahraničí tak vysoký jako u hovězího. Dosáhl 31,4 procenta, a z domácích chovů tak bylo 68,6 procenta. Nejvíce dováženého vepřového masa pocházelo z Polska. Z území severního souseda České republiky byla téměř čtvrtina zakoupených vzorků. Spotřebitel se může jednoznačně s vepřovým masem z dovozu setkat v obchodech Albert, Lidl, Tesco.

Výroba hovězího masa v ČR se od roku 2000 do loňska snížila o více než čtvrtinu, produkce vepřového o pětinu. Výrazně se snižují také stavy hospodářských zvířat. Například prasat, kterých se v ČR chová již pod dva miliony, je podle výsledků dubnového sčítání nejméně od druhé světové války.


Zdroj: vetweb.cz, 15. 6. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 20:41