Mrkev vařená vcelku je prý zdravější
19. 6. 2009 | tyden.cz
Protirakovinné účinky mrkve se zvýší o 25 procent, vaří-li se tato kořenová zelenina vcelku, a nikoli nakrájená. Zároveň také lépe chutná, protože se v ní uchová více cukru, usoudili vědci z univerzity v britském Newcastlu.
"Při krájení mrkve se zvětšuje povrchová plocha, takže při varu z ní unikne do vody víc živin," vysvětlila badatelka Kirsten Brandtová. "Vaří-li se vcelku a je nakrájena až poté, zachová si chuť i živné látky."
Testy "naslepo", jimž vědci podrobili stovku lidí, prokázaly, že 80 procentům z nich víc chutnala mrkev vařená vcelku. Brandtová spolu s kolegy z Dánské univerzity také před čtyřmi lety objevili prospěšnost protirakovinné látky falcarinol obsažené v mrkvi pro lidské zdraví.
Zdroj: tyden.cz, 19. 6. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 16:14