Agris.cz - agrární portál

Poradenský sbor ministra zemědělství početně zeštíhlí

23. 6. 2009 | ČTK

Poradenský sbor ministra zemědělství početně výrazně zeštíhlí. Namísto 19 poradců, kteří radili bývalému ministrovi Petru Gandalovičovi bude jeho nástupci Jakubu Šebestovi radit jen sedm osob. Nejznámějším z nich je bývalý poslanec a místopředseda ČSSD Karel Machovec. Informaci dnes přinesl na svém webu časopis Týden a ČTK ji potvrdil ředitel odboru komunikace ministerstva zemědělství Hugo Roldán.

Kromě bývalého politika bude v novém poradenském sboru, o jehož složení se již delší čas spekulovalo, šest dalších osob, zejména zástupců agrárních a potravinářských organizací. "Sbor bude fungovat od příštího týdne," řekl ČTK Roldán.

Nikdo ze jmenovaných nezastává funkci šéfporadce. Noví poradci mají pracovat na základě dohod o provedení práce a být honorováni podle skutečně odvedených poradenských služeb, uvedl Týden.

Mezi novými poradci bude ředitel úřadu Potravinářské komory ČR Tomáš Kreutzer. Ministrovi bude radit také tajemník největší tuzemské zemědělské organizace, Agrární komory, Martin Fantyš.

Zemědělský svaz ČR bude v novém poradenském sboru zastupovat jeho tajemník Martin Pýcha. Pavel Veselý má podle Roldána mezi poradci zastupovat zájmová uskupení rybářů či zahrádkářů.

Dalším poradcem má být Stanislav Codl, který má podle Týdnu blízko k prezidentovi Potravinářské komory Miroslavu Tomanovi a dříve již na MZe pracoval. Jediným, kdo zůstává z Gandalovičova poradenského sboru je Josef Stehlík z Asociace soukromého zemědělství.

"Ministrovi byl doporučen jako znalec zemědělské legislativy a zkušený znalec parlamentních procesů," objasnil Roldán, proč si ministr vybral mezi své poradce někdejšího místopředsedu ČSSD a šéfa sněmovního zemědělského výboru Machovce.

Týden připomněl, že Machovec je známý především kvůli takzvané "bamberské aféře". V roce 1995 jel s tehdejším předsedou ČSSD Milošem Zemanem do bavorského Bambergu na setkání s podnikatelem Janem Vízkem.

Ten později tvrdil, že nabídl ČSSD stovky milionů dolarů výměnou za ministerská křesla ve vládě pro své lidi. Policie případ odložila.


Zdroj: ČTK, 23. 6. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:16