Agris.cz - agrární portál

Výroba piva v Plzeňském Prazdroji jede na čtyři směny

26. 6. 2009 | ČTK

Výroba piva v Plzeňském Prazdroji jede na čtyři směny, desítky lidí pracují přesčas. Neovlivnil to ani chladný začátek léta. Největší český pivovar připravuje letní strategické zásoby. Výroba je o třetinu až polovinu vyšší než v zimě. Dva prázdninové letní měsíce jsou tradiční pivařskou sezonou, řekl ČTK mluvčí Prazdroje Jiří Mareček.

"Od května do července vaříme naplno. V létě se musí plně využít veškeré dostupné skladovací prostory včetně několika externích skladů, zajistit dostatek obalů a precizně řídit jejich obrátkovost," dodal. Celkem budou tři pivovary Plzeňského Prazdroje používat týdně přes milion přepravek, 210.000 sudů a 21 milionů lahví.

Skupina, která zahrnuje závody v Plzni, Nošovicích a Velkých Popovicích, může týdně uvařit 235.000 hektolitrů piva. Největší, plzeňský závod, má kapacitu přes 140.000 hektolitrů piva týdně. V případě horkého počasí a velkého zájmu pivařů dokážou v Plzni za jeden týden stočit téměř 11 milionů půllitrových lahví, dále jeden milion třetinek a přes 110.000 padesátilitrových sudů, jak tomu bylo v rekordním loňském červenci.

"Týdně vaříme až 180 várek a spotřebujeme přes 2000 tun sladu, což je o třetinu až polovinu více než v zimě," říká manažer plzeňského závodu Pavel Šemík. Podle něj je maximální týdenní kapacita závodu přes 140.000 hektolitrů. Lahvové linky umí vyprodukovat 134.000 lahví za hodinu a můžou fungovat až 150 hodin týdně, tedy na čtyři směny.


Zdroj: ČTK, 26. 6. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.12.2025 16:03