Geny určující tučnost mléka lokalizovány
1. 7. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Vědci odhalili oblast, kde se nalézají geny určující obsah tuku a bílkovin v nadojeném mléce.
Genetická výbava dojnic ovlivňuje obsah tuku a bílkovin v jejich mléce – tuto domněnku nyní exaktně doložili vědci z univerzity v nizozemském Wageningenu. Vědci detekovali množství genů v šesti oblastech DNA, které se podílejí na genetické varianci. Vědci zjistili, že genové mutace mají velký vliv na množství tuku v mléce a také kontrolují složení tuku. Podle vyjádření vědců mohou tyto získané poznatky přispět k vývoji inovativního plemenářského programu k selekci dojnic s odlišným složením mléčného tuku.
Také u obsahu bílkovin v mléce byla zjištěna velká variabilita mezi zkoumanými zvířaty. Analýza DNA pokrývala tři oblasti genomu krav, které jsou odpovědné za obsah bílkovin. Na rozdíl od mléčného tuku je vliv krmení na složení bílkovin jen malý.
Wo die Fettgene sitzen
DLG-Mitteilungen, 2009, č. 6, s. 8
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 1. 7. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 14:11
