Sušení ovoce mikrovlnami
8. 7. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Při sušení ovoce mikrovlnami se využívá fyzikálních účinků elektromagnetických vln. Podle vlnové délky (standardně 12,1 cm) způsobují mikrovlny především kmitání molekul (dipólů). K ohřevu, varu a odpařování vody dochází tím, že se molekuly vody orientují podle střídavého elektromagnetického pole.
Stejný princip je využit při sušení ovoce. Pro průmyslové použití nabízí firma Linn High Therm buď pásový nebo komorový systém (rozdílné nároky na prostor, stejná funkce).
Kromě samotného působení mikrovln lze sušit pomocí kombinovaných systémů (horký vzduch, IČ-záření, odporový ohřev). Kombinace mají opodstatnění tam, kde je třeba ohřev urychlit. Dále se používají doplňkové zdroje tepla k udržení určité teploty poté, co je mikrovlnami dosaženo potřebné teploty a magnetron je vypnut, aby se teplota materiálu dále nezvyšovala.
V úvahu přicházejí i multifrekvenční mikrovlny. Přitom se kromě obvyklé frekvence mikrovln 2,45 GHz využívá ještě jedna nebo dvě vyšší nebo nižší frekvence. K tomu účelu musí být zařízení vybaveno ještě magnetronem pro frekvenci 5,8 GHz nebo 0,9 GHz. Frekvencí je ovlivňováno, do jaké hloubky mikrovlny pronikají do výrobku.
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 8. 7. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 21:18
