Biogenní aminy v zelenině
9. 7. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Přehled shrnující výsledky měření různých studií uvádí hodnoty obsahu biogenních aminů v listové i jiné zelenině, v klíčcích a v kysaném zelí.
Biogenní aminy (alifatické, aromatické nebo heterocyklické látky), které se většinou vytvářejí při mikrobiáoní dekarboxylaci aminokyselin jsou dobře prozkoumány u živočišných potravin, ale méně je známo o jejich přítomnosti v rostlinných potravinách. Jejich výskyt závisí na řadě faktorů: přítomnost určitých bakterií, dostupnost aminokyselin jako substrátu, vhodnost prostředí (pH, vlhkost, teplota, obsah soli), zralost a délka skladování. V čerstvé zelenině je jejich obsah velmi nízký, ve fermentované může být poměrně vysoký (desítky až stovky mg/kg). Pro snížení jejich obsahu je třeba používat startovací kultury, které neštěpí aminokyseliny a dodržovat vysokou hygienu při výrobě a skladování.
V níže citovaném článku jsou shrnuty poznatky z odborné literatury o obsahu biogenních aminů v listové i jiné zelenině, v klíčcích a v kysaném zelí. Uvedené údaje však mají značný rozptyl, jak je zřejmé z hodnot pro putrescin, histamin, tyramin, kadaverin, spermidin a spermin v kysaném zelí naměřených v různých studiích v různých státech.
Ernährung, 33, 2009, č. 5, s. 208-212
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 9. 7. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 15:12
